Ungarske myndigheter nekter asylsøkere mat

Ungarns høyrepopulistiske statsminister Viktor Orbán har innført strenge regler for asylsøkere.
Ungarns høyrepopulistiske statsminister Viktor Orbán har innført strenge regler for asylsøkere. Foto: Szilard Koszticsak / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarske myndigheter nekter å gi mat til asylsøkere som oppholder seg i den såkalte transittsonen på grensen til Serbia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettighetsaktivister advarer om at ungarske myndigheter nok en gang nekter å gi mat til asylsøkere i transittsonen på grensen til Serbia. Det er snakk om transittområdene ved Roszke og Tompa.

Ifølge en talsperson fra den ungarske Helsingforskomiteen fikk et irakisk par mat torsdag etter å ha gått fem dager uten. Paret måtte spise smulene og restene av maten til barna sine, som regelmessig mottar mat. Talspersonen beskriver behandlingen asylsøkerne får, som tortur.

Landet anklages for å være for hard i sin behandling av asylsøkere, og i august reagerte den ungarske Helsingforskomiteen på at myndighetene i landet ikke ga mat til personer i transittsoner på ungarsk side. Den gangen skal myndighetene først ha begynt å dele ut mat til folk etter to uker.

Knusende rapport: Ungarn ikke lenger et fritt land

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tar lang tid å få asylsøknadene behandlet i Ungarn, og i løpet av søknadsprosessen har ikke asylsøkerne lov til å forlate de inngjerdede områdene.

Ungarske myndigheter insisterer imidlertid på at asylsøkerne blir værende i sonen frivillig, ettersom de kan gå når de selv måtte ønske det – men kun i retningen de kom fra, altså tilbake til Serbia. Dersom asylsøkerne forlater sonen, mister de automatisk retten til å søke om asyl i Ungarn.

Ungarns høyrepopulistiske og innvandringskritiske statsminister Viktor Orbán har fått nasjonalforsamlingen til å vedta lovendringer for å hindre flyktninger og migranter i å søke asyl.

Aktuelt: Orbán øker på meningsmåling - trass protestene