Grande: Skal ikke bruke fjordene våre som søppeldynger

Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande ble møtt av mediene og demonstranter fra Natur og Ungdom på Slottsplassen fredag.
Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande ble møtt av mediene og demonstranter fra Natur og Ungdom på Slottsplassen fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-leder Trine Skei Grande forstår demonstrasjonene mot gruvedrift i Finnmark, men minner om at et stort stortingsflertall har sagt ja til planene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skjønner godt ungdommenes frustrasjon. Men det er et massivt flertall i Stortinget som har presset gjennom dette tidligere. Det er vel bare SV, KrF og Venstre som har vært mot dette, sa Grande til demonstranter og medier på Slottsplassen fredag.

Natur og Ungdom protesterte mot planen som er lagt for å bygge ut gruva i Kvalsund i Finnmark og deponere avfallet i Repparfjorden.

– Hvis vi klarer å snu de store flertallene, klarer vi å snu dette. Vi er ett av få land i verden som deponerer avfall i fjordene våre. Jeg mener vi ikke skal bruke fjordene våre som søppeldynger.

Grande understreket at Venstre i regjeringsplattformen har fått gjennomslag for at det ikke skal gis «nye utslippstillatelser til sjødeponi for gruveavfall i perioden». Utbyggingen i Kvalsund er imidlertid ikke behandlet av dagens regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Kjendiser og politikere vurderer lenkeprotest mot dumping av gruveavfall

I plattformen heter det også at regjeringen vil «evaluere mineralloven for å sikre en bærekraftig ressursutvikling og sikre at miljøhensyn er tilstrekkelig ivaretatt.»

– Evalueringen skal også vurdere sammenhengen mellom miljø- og minerallovgivningen, inkludert en særskilt vurdering av om lovverket for avfallsdeponering i gruveindustrien er tilstrekkelig, og samtidig utrede konsekvensene av et forbud mot nye sjødeponi, heter det.

Grande sa at hun heier på demonstrantene:

– Jeg håper de heier på oss som forsøker å få gjort endringer i lovverket og sørget for at det ikke er lov lenger med fjorddeponi i Norge.

SV: – En miljøskandale av dimensjoner