Kjendiser og politikere vurderer lenkeprotest mot dumping av gruveavfall

Direkte kl. 10.30: Natur og Ungdom demonstrerer mot gruvedumping i Repparfjord, foran Slottet før statsråd.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes og flere andre politikere og kjendiser er villige til å lenke seg fast i protest mot det planlagte gruvedeponiet i Repparfjorden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag morgen kom beskjeden om at Næringsdepartementet har gitt driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark. Med i planene er et omstridt deponi for gruveavfall på bunnen av den nasjonale laksefjorden Repparfjorden.

Både gruveselskapet, NHO og Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer folk i bergindustrien, jubler, men protestene lot ikke vente på seg. Flere vurderer å bli en del av den varslede lenkegjengen.

– Ja, det er helt klart, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagsavisen på spørsmål om han er en av dem som vurderer å delta.

– Det å dumpe gruveavfall i Repparfjorden vil gjøre ubotelig skade på naturen. I sånne situasjoner er det nødvendig å sette seg ut over det som er lovlig. I etterkant av tidligere lignende aksjoner har det gang på gang vist seg at aksjonistene har fått rett, utdyper han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SV: – En miljøskandale av dimensjoner

Naturvernforbundet og SV reagerer på plastfunn i Finnmark

3.200 påmeldt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes varsler sivil ulydighet Foto: Ntb Scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes varsler sivil ulydighet Foto: Ntb Scanpix

Over 3.200 personer hadde torsdag kveld meldt at de er villige til å ty til sivil ulydighet, ifølge Natur og Ungdom. En av dem er joikeren og Stjernekamp-vinneren Ella Marie Hætta Isaksen som lover å stå i første rekke.

Andre som har skrevet under på at de vil delta, er stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård og Nicholas Wilkinson fra SV, Unge Venstre-leder Sondre Hansmark og musikeren Mari Boine, forteller Natur og Ungdom-leder Gaute Eiterjord til Dagsavisen.

KrFU-leder Martine Tønnessen, MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad og SVs Lars Haltbrekken åpner alle for det samme.

Les også: Reineiere og miljøforkjempere gir ikke opp kampen mot kobbergruve i nord

Demonstrasjoner

Natur og Ungdom har også varslet demonstrasjoner utenfor Slottet før statsråd fredag formiddag og foran Stortinget lørdag ettermiddag.

Fredag klokken 12 blir det dessuten demonstrasjon på torget i Alta sentrum i regi av Finnmark Natur og Ungdom.