Spør psykologen: Hvordan skal jeg fortsette å leve med en mann som lyver?

Det kan være vanskelig å leve med løgn.
Det kan være vanskelig å leve med løgn. Foto: NTB scanpix / shutterstoc
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne i 40-årene synes det er vanskelig å leve sammen med en mann som lyver på daglig basis. Hun spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Jeg er gift og vi har tre barn sammen. Vi giftet oss tidlig - før jeg visste alt jeg vet om han i dag. Dessverre lyver mannen min på daglig basis. Han bytter på hvem han manipulerer for å få viljen sin. Jeg føler at jeg ikke kan snakke med mannen min om alt fordi han kan bruke det jeg forteller til å manipulere. Han har et overfladisk forhold til barna våre. Han leker aldri med dem. Det han er opptatt av er at de skal ta vare på han når han blir pensjonist. Han jobber hardt, mer enn vanlig for å få økonomien vår til å gå rundt. For det meste går det bra.

Jeg er lei av at jeg er lei av at han lyver, er indirekte aggressiv og kontrollerende, men jeg kan ikke si til noen at han lyver til daglig.

Jeg vil ikke skille meg, men jeg ønsker råd til hvordan jeg skal fortsette å leve med en som lyver om alt og ingenting. Jeg tror han lyver for å holde på fasaden, og at han ønsker beundring. Bortsett fra at han lyver, noe som er vanskelig i sosiale sammenhenger, oppfører han seg bra. Barna lurer også på hvorfor pappaen deres er som han er. Han er ikke voldelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne (40-49)

Les alle svarene i spalten her

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Takk for ditt spørsmål. Først og fremst må jeg si at det å leve tett på en som lyver og manipulerer er svært krevende.

Løgn i seg selv er ikke nødvendigvis problemet isolert sett. De fleste av oss lyver, og ofte handler det om at vi ikke ønsker å såre andre, ivareta oss selv eller for å bli bekreftet og få anerkjennelse. Dette kan også kalles «hvite løgner», og er altså ikke motivert av et ønske om å gjøre andre vondt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes derimot løgner som kun gagner en selv, og som indirekte eller direkte kan såre andre. Når det i tillegg er personer som lyver så mye at det gjennomgriper hverdagen og løgnene har en utpreget hyppighet, så brukes ofte begrepet «lystløgner».

Dette er altså noe du har oppdaget utover i ekteskapet deres, og ikke noe som var like tydelig for deg i starten. I et ekteskap kan man tenke seg at det ligger en forventning om at man kan ha fortrolighet seg i mellom, dele fritt av egne tanker og følelser, og at det også er tillatt å vise egne ”svakheter”. Løgn skal derfor være mindre nødvendig. Det må være vondt å oppleve at du ikke har tillit til den som skal være din nærmeste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Du beskriver mer enn bare en mann som lyver. Du beskriver en far med en overfladisk relasjon til sine barn, at han er opptatt av hva han gagne fra dem, at han er aggressiv og kontrollerende, samt har et ønske om å bli beundret.

Samlet gir disse trekkene du beskriver meg indikasjon om at det kan være avvik i personligheten hans. Det betyr at det muligens ikke er så «enkelt» som å be han vennlig slutte å lyve. Om han skulle ha et avvik i personlighet, vil løgnene nemlig være en livsviktig funksjon for ham. Det kan handle om å få dekt et behov basalt for kjærlighet han kanskje ikke har fått som liten, og uten disse løgnene kan det hende at han blir avkledd og sårbar. Jeg må understreke at dette bare blir refleksjoner jeg gjør meg, da jeg ikke har møtt mannen din eller vet noe mer om han enn det du beskriver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du skriver at du ikke ønsker å skille deg og at du trenger råd for hvordan du kan leve med en mann som lyver, da han også har gode sider. Jeg håper først og fremst du vil ta en slik avgjørelse basert på hva som er best for barna. Videre tenker jeg at det trengs profesjonell hjelp dersom du skal klare å stå i dette ekteskapet uten at det går utover din livskvalitet. Grunnen til det er at det er viktig at du har mye informasjon om hvordan mennesker med den type personlighetsfungering kan være, slik at du kan få et bevisst forhold til hvorfor han gjør som han gjør. Det er ikke din skyld og du skal ikke føle skam. Det er rett og slett viktig at du hele tiden er innforstått med at det ikke handler om deg. Dette kan en terapeut hjelpe deg med. Parallelt er det viktig at du jobber med å styrke din egen selvfølelse, slik at du ikke blir knekt i relasjonen. For barna deres er det dessuten svært viktig med en mor som er i stand til å gi dem kjærligheten de trenger, ettersom deres far er følelsesmessig fraværende.

Jeg ønsker deg lykke til!

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten.Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.