Kilde sjanseløs i vannet og saltet VM-kombi: – Helt unødvendig

Aleksander Aamodt Kilde under mandagens utfordel av kombinasjonen.
Aleksander Aamodt Kilde under mandagens utfordel av kombinasjonen. Foto: Marco Trovati / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under krevende forhold ble det umulig for Aleksander Aamodt Kilde å kjempe om VM-medalje i mandagens superkombinasjon. Gullet gikk til Alexis Pinturault.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilde lå på 3.-plass etter en godkjent utfordel, men slalåmrennet noen timer senere var av det tøffe slaget. På sent startnummer slet fartsspesialisten fra Bærum som mange andre med føret og ble til slutt nummer 22.

26-åringens forsprang forsvant fort nedover den nokså korte Åre-traseen. Til slutt ble han slått av verdensmester Pinturault med 2,28 sekunder. Franskmannen, som var nummer 24 etter utforrennet, tok gullet foran slovenske Stefan Hadalin. Det skilte 24/100 sekund mellom dem. Bronsen gikk til Marco Schwarz fra Østerrike.

Kilde ristet oppgitt på hodet da han var i mål og så tiden på lystavla.

– Det var komisk, rett og slett. Når vi fartsløpere blir utfordret med å kjøre slalåm, og det i tillegg blir tøffe forhold, blir det fort litt komisk. I mine øyne var det sinnssykt vanskelig å kjøre. Jeg var på trening i går og følte meg skikkelig på, men så kommer man på en helt annen type snø i dag. Jeg klarte ikke å time det i det hele tatt, sa Kilde etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dummeste jeg har sett

Den svenske VM-arrangøren valgte å vanne og salte siste del av slalåmløypa. Det fikk Kjetil Jansrud til å reagere da han var i NRKs utendørsstudio før andre del av kombinasjonsrennet.

– Dette er noe av det dummeste jeg har sett. Jeg mener løypa var mer enn bra nok, sa den nybakte verdensmesteren i utfor.

Kilde var enig med lagkameraten i at det var «helt unødvendig» å ty til vann og salt da temperaturene slo om og det ble varmere i luften.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du ser jo at alle som kjører fart i dag, er sjanseløse.

– Var du selv eller føret som hadde skylda?

– En god miks, tenker jeg. Mest meg selv selvfølgelig, for det er den oppå skiene som bestemmer hvordan det går, men i dag var det utfordrende med forholdene, sa Kilde til NTB.

Det ble enorme avstander på resultatlista utover i slalåmen. Dominik Paris, som var best i fartsrennet, havnet til slutt 1,51 sekunder bak Pinturault.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I utforen var Kilde 38 hundredels sekund svakere enn Paris.

Oppkjørt

Rasmus Windingstad imponerte med solid utforkjøring, men trøblet i en stadig mer oppkjørt slalåmløype. Han klatret til slutt opp fra 19.- til 13.-plass. Med det ble han beste nordmann i VM-kombien.

– Jeg følte selv at jeg kunne gjøre noe i dag, og jeg føler også at jeg beviste hvorfor jeg sier det. Jeg var nummer 18 eller 19 etter utforen og kjører en bra slalåm. Med en helt perfekt avslutning på de mellomtidene jeg hadde, hadde jeg vært på pallen. Med en halvbra avslutning hadde jeg vært i topp fem og på premieutdelingen i kveld. Det hadde ingen forventet av meg, sa Windingstad til NTB.

Fartsspesialist Adrian Smiseth Sejersted var blant de raskeste i utfordelen. Der kjørte han inn til 9.-plass, men falt ikke uventet flere plasser etter slalåmen og ble nummer 16.

Det gikk ikke fort for slalåmspesialisten Sebastian Foss Solevåg i utfordelen, der han ble nummer 32. Etter slalåmrennet falt han ned to plasser.