USA på vei mot nytt kaos

I forrige uke fikk president Donald Trump holde sin State of the Union-tale til Kongressen. Mens visepresident Mike Pence lot seg begeistre, var husets talsperson, demokratenes Nancy Pelosi, noe mer tilbakeholden.
I forrige uke fikk president Donald Trump holde sin State of the Union-tale til Kongressen. Mens visepresident Mike Pence lot seg begeistre, var husets talsperson, demokratenes Nancy Pelosi, noe mer tilbakeholden. Foto: Doug Mills / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag kan USAs statsadministrasjon igjen bli stengt, hvis ikke president Trump får penger til en mur mot Mexico.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

25. januar kunne 800.000 statsansatte i USA gå tilbake på jobb. De hadde da klart seg uten lønn i 35 dager.

Da ga Trump seg og signerte en avtale om å åpne statsapparatet i tre uker. De 21 dagene utløper fredag førstkommende, og en ny nedstengning truer.

Siden den gang har Republikanerne og Demokratene i Kongressen forhandlet om en ny budsjettavtale. Partienes ledere er optimistiske.

– Forhåpentligvis har vi gode nyheter i løpet av kort tid, sa Demokatenes flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, før helgen.

En annen mulighet enn å igjen stenge statsapparatet fra fredag, er for Trump å innføre unntakstilstand for å håndtere det han kaller en humanitær krise på grensa.

Avtale uten mur-finanisering

Republikanernes sjefforhandler Richard Shelby mener presidenten vil kunne undertegne avtalen som nå er i ferd med å utformes, selv uten penger til en grensemuren han lovet tilhengerne Mexico skulle betale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President ser altså ikke ut til å få bevilget de 5,7 milliarder dollarne som dette skal koste, men det forhandles om en ukjent sum til grensesikkerhet og gjerder.

Den forrige delvise nedstengningen av statsapparatet kostet USA derimot minst seks milliarder dollar. Det viser beregninger foretatt av «S&P Global Ratings». De har beregnet kostnadene for amerikansk økonomi til å være 300 millioner dollar større enn de 5,7 milliardene Trump krevde, melder NTB.

– Vi skal bygge muren

Trump omtalte nederlaget i januar som en seier, og lovet at forhandlingene som nå nærmer seg slutten skulle ende med at han fikk penger til muren.

– Det blir ikke lett. Men argumentene for nasjonal sikkerhet er blitt mye bedre på grunn av det som skjer ved grensa, og gjennom dialog. Vi skal bygge muren, lovte han.

Mange av Trumps mest høyreradikale støttespillere er dypt skuffet over at Trump ga seg, og kalte ham både patetisk og en pingle. Den største pysen som har sittet i Det hvite hus noensinne, mente den konservative kommentatoren Ann Coulter.

(VIDEO: Trump: Gjenåpner midlertidig offentlig sektor, uten løfte om penger til Mexico-mur)