USA vil ha FN på banen i Venezuela-krisen

Juan Guaidó er opposisjonsleder i Venezuela og leder for nasjonalforsamlingen. Han har erklært seg selv som midlertidig president i landet. Foto: AP / NTB scanpix
Juan Guaidó er opposisjonsleder i Venezuela og leder for nasjonalforsamlingen. Han har erklært seg selv som midlertidig president i landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA vil fremme forslag i FNs sikkerhetsråd som krever at internasjonal bistand slippes gjennom til Venezuela og at det holdes nyvalg i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ukjent når forslaget skal stemmes over i FNs sikkerhetsråd, men trolig vil Russland legge ned veto mot forslaget, opplyser diplomater til nyhetsbyrået AFP.

I forslaget heter det blant annet at «det er en dyp bekymring for vold og overdreven bruk av makt av Venezuelas sikkerhetsstyrker mot ubevæpnede, fredelige demonstranter».

Ber om nytt valg

USA understreker også behovet for å forhindre ytterligere forverring av den humanitære situasjonen i landet og mener det bør legges til rette for «tilgang og levering av bistand til alle i nød» i hele landet, står det i utkastet AFP har fått tilsendt.

Det bør også «umiddelbart startes en prosess som fører til et fritt, rettferdig og troverdig presidentvalg med internasjonale valgobservatører, i tråd med Venezuelas grunnlov», heter det i utkastet. USA ber FNs generalsekretær António Guterres bruke sin positive innflytelse for å få i stand et slikt valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge diplomater jobbet Russland fredag med et motforslag til det amerikanske.

100 tonn varer

USA har sendt bistand til Venezuela etter forespørsel fra opposisjonslederen Juan Guaidó, som har erklært seg selv som midlertidig president i landet. Venezuelas president Nicolás Maduro nekter å slippe inn bistanden, så derfor står hjelpen fortsatt i Colombia.

Siden torsdag har 100 tonn med mat, medisiner og hygieneartikler, fordelt på 10 lastebiler, stått på den colombianske grensen. Foreløpig ser det ikke ut til at Maduro vil endre på planene sine nekte hjelpen å komme inn i landet.

Høy inflasjon

Guaidó skriver lørdag på Twitter at han og hans medsammensvorne derimot jobber med en plan om å få distribuert hjelpen til den venezuelanske befolkningen.

Lørdag var det også store demonstrasjoner i landet hvor folk ba om få bistanden tilsendt. Hjelpen skal gå til 300.000 personer som lider av akutt mangel på mat og medisiner.

Millioner av venezuelanere har måttet flykte til nabolandene på grunn av økonomiske og politiske situasjonen i landet. Landet er rammet av hyperinflasjon og kan oppleve en prisstigning på svimlende 10 millioner prosent i år, ifølge nyhetsbyrået DPA.