Labours krav for ja til brexit avvist av May

Storbritannias statsminister Theresa May reiser fredag til Dublin for å ha brexit-samtaler med sin irske kollega Leo Varadkar. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May reiser fredag til Dublin for å ha brexit-samtaler med sin irske kollega Leo Varadkar. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Theresa May vil fortsatt ikke forhandle om en tollunion med EU, noe som er Labours krav til å støtte utmeldingsavtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU skal imidlertid være positiv til å forhandle om en tullunionavtale mellom Storbritannia og EU. Ifølge tjenestemenn skal EU-president Donald Tusk ha sagt i et møte med Theresa May i Brussel torsdag at forslagene fra Labour-leder Jeremy Corbyn «kan være en lovende vei ut av utmeldingen».

Corbyn skrev i et brev i forkant av Mays møte om Labours krav for å støtte brexitavtalen. Opposisjonslederens hovedkrav til utmeldingsavtalen er at Storbritannia må gå inn for en tollunion med EU.

Avvist

May har gjentatte ganger sagt at en tollunion vil hindre Storbritannia i å inngå sine egne handelsavtaler, noe Statsministerens kontor gjentok torsdag.

– Vi ønsker opposisjonslederens engasjement velkommen, og det er viktig at vi fortsetter å holde diskusjoner for å finne ut hvordan vi skal levere brexit, sier en talsperson ved kontoret, og legger til at de ser på Corbyns forslag «med interesse».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsministeren fortsetter å tro på at en uavhengig handelspolitikk er en av de viktigste fordelene med brexit, sier talspersonen.

Vil ha avtale

I brevet til Corbyn står det blant annet følgende:

– Vi mener en tollunion er nødvendig for å sikre den friksjonsfrie handelen våre bedrifter, ansatte og forbrukere trenger, og en tollunion er den eneste realistiske løsningen for å sikre at det ikke oppstår noen hard grense mellom Nord-Irland og Irland.

I brevet krever Corbyn også «nær tilknytning» til EUs indre marked.

Torsdag var May i Brussel for å gjenoppta forhandlingene om brexit. Den britiske regjeringen har kjørt seg fast etter at Underhuset i januar stemte ned utmeldingsavtalen May forhandlet fram med EU i fjor. EU sa torsdag nei til nye endringer i avtalen.

Fredag reiser May til Dublin for å ha samtaler med sin irske kollega Leo Varadkar. Status for grensen mellom britiske Nord-Irland og EU-medlemmet og republikken i sør er det vanskeligste spørsmålet i forbindelse med britenes planlagte utmeldelse fra EU.