Leger Uten Grenser hardt ut mot Saudi-Arabia

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman gikk som nyutnevnt forsvarssjef til krig mot Houthi-opprørere i Jemen i mars 2015. Opptil 80.000 mennesker skal siden være drept i de saudiledede bombetoktene mot landet. Foto: AP / NTB scanpix
Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman gikk som nyutnevnt forsvarssjef til krig mot Houthi-opprørere i Jemen i mars 2015. Opptil 80.000 mennesker skal siden være drept i de saudiledede bombetoktene mot landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leger Uten Grenser anklager Saudi-Arabia for å komme med falske anklager i forbindelse med bombing av hjelpeorganisasjonens helseprosjekter i Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en USA-støtet regional koalisjon. Siden har landet gjennomført over 18.000 bombetokter mot påståtte opprørsmål i landet.

Leger Uten Grenser har opplevd fem bombeangrep mot sine prosjekter, blant annet mot et kolerasenter i byen ABS 11. juni i fjor.

Den saudiledede koalisjonen hevder å granske alle anklager om bombing av sivile mål og konkluderte i forrige måned med at Leger Uten Grenser ikke hadde tatt de nødvendige forholdsregler og derfor hadde seg selv å takke for angrepet i ABS.

Fakta om Jemen:

* Republikk på Den arabiske halvøy med anslagsvis 29 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen som hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana noen måneder tidligere.

* De forente arabiske emirater deltar i koalisjonen og har soldater på bakken i det sørlige Jemen. Det samme har Sudan. Franske spesialstyrker er også til stede.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført tusenvis av flyangrep i Jemen. Alle parter i konflikten anklages for krigsforbrytelser.

* Iran støtter houthienes opprør, men FN-granskere konkluderte i 2017 med at det ikke forelå beviser for store våpenleveranser fra Iran.

* Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at mellom 70.000 og 80.000 mennesker er drept i krigen.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der halve befolkningen ifølge trues av sult.

Absurde anklager

Hjelpeorganisasjonen kaller anklagene absurde og uakseptable og krever at de blir trukket tilbake.

– Skylden kan ikke legges på sivile og medisinsk personell, sier jordmor Sonja Kalsvik, som selv har jobbet for Leger Uten Grenser i Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den saudiledede granskingen var kolerasenteret verken innrapportert eller merket, noe Leger Uten Grenser avviser.

Ifølge dem var senteret merket med tre symboler, og hjelpeorganisasjonen hadde også delt den geografiske beliggenheten med den saudiledede koalisjonen minst tolv ganger før angrepet.

Aktuelt: Saudi-Arabia avblåser kampen mot korrupsjon

Beskyttet

– Medisinske fasiliteter er beskyttet under krigens folkerett og skal ikke angripes, selv om de ikke er merket eller at den geografisk beliggenhet ikke er delt med partene i konflikten. Det er ene og alene de krigførende parters ansvar å ta alle nødvendige tiltak for å forsikre seg om at beskyttede fasiliteter ikke angripes, sier Kalsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen ansatte eller pasienter ble drept under angrepet mot ABS, men det nybygde kolerasenteret ble totalskadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Filippinsk hushjelp henrettet i Saudi-Arabia

Minst 70.000 drept

De saudiledede angrepene mot Jemen har satt halvparten av landets helsetjenester ut av spill og over elleve millioner mennesker har ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) behov for akutt hjelp.

Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at mellom 70.000 og 80.000 mennesker er drept i krigen, som har drevet over 3 millioner mennesker på flukt.

Store deler av landets infrastruktur er bombet i grus, og FN kaler Jemen verdens verste humanitære krise.

Amnesty: Tortur av kvinnelige fanger fortsetter i Saudi-Arabia