Russland vil gjøre fienden kvalm

Fregatten «Admiral Gorsjkov»
Fregatten «Admiral Gorsjkov» Foto: Mil.ru
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt optisk våpen skal være installert på to russiske krigsskip som kan gjøre fiendtlige styrker blinde og kvalme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er de to splitter nye fregattene «Admiral Gorsjkov» og «Admiral Kasatonov» som blir utstyrt med det «visuelt-optiske» våpenet, som går ved navn 5P-42 «Filin» melder RIA Novosti. «Filin» betyr «ugle» på russisk.

Våpenet er ment å brukes om natten og i skumringen. Det lager lysglimt med høy intensitet, der intensiteten også varierer konstant. Strålen er kjegleformet med en bredde ca 10-15 grader og har en rekkevidde på flere kilometer.
Våpenet skaper «reversible synsskader» for å sitere produsenten Ruselectronica. De har også planer om å lage en variant til bruk for spesialstyrker og antiterrorgrupper som vil ha en rekkevidde på 500-700 meter.

Kvalme og hallusinasjoner

Ruselectronica opplyser at våpenet ble testet på frivillige som prøvde å beskyte mål beskyttet av «Filin» med håndvåpen. Opptil en avstand av to kilometer klarte ikke forsøkspersonene å sikte på målet. 45 prosent av forsøkspersonene klagde på forvirring, kvalme og tap av orienteringssans. Én av fem hallusinerte prikker av lys foran øynene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varianten som installeres på skip skal ha en rekkevidde på opptil fem kilometer. Det kan også forstyrre siktesystemer som bruker laser eller infrarød teknologi som presisjonsbomber benytter seg av.

Fregatten «Admiral Gorsjkov» Foto: Mil.ru
Fregatten «Admiral Gorsjkov» Foto: Mil.ru

Idé fra 2. verdenskrig

Ideen er ikke ny. Både amerikanere og briter bygde en primitiv variant under andre verdenskrig (Canal Defence Lights, eller CDL) og monterte dem på stridsvogner.

CDL ble brukt blant annet i slaget ved Remagen i 1945 for å blende froskemenn som prøvde å sprenge broer.