Flere land ønsker endring uten militær innblanding i Venezuela

Opposisjonsleder Juan Guaidó har fått støtte som midlertidig president fra en rekke land. Foto: AP / NTB scanpix
Opposisjonsleder Juan Guaidó har fått støtte som midlertidig president fra en rekke land. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Latinamerikanske land og Canada ber om at et regimeskifte i Venezuela foregår fredelig, uten at militæret blander seg inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

11 av de 14 medlemmene i Lima-gruppen sier i en felles uttalelse at de «fortsatt har støtte for en fredelig overgang gjennom politiske og diplomatiske midler uten bruk av makt». Uttalelsen kommer etter et møte i Canadas hovedstad Ottawa mandag.

Landene oppfordrer også militæret til å støtte opposisjonsleder Juan Guaidó som midlertidig president og «ikke hindre innreise og transport av humanitær hjelp til venezuelanere».

I uttalelsen heter det videre at Guaidós foreløpige regjering er velkommen som medlem av Lima-gruppen.

De elleve landene som støtter Guaidó er Argentina, Brasil, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay og Peru.

I forkant av uttalelsen fra Lima-gruppen kunngjorde Canadas statsminister Justin Trudeau at landet vil bruke 53 millioner canadiske dollar til humanitær bistand til Venezuela på grunn av krisen i landet. Deler av summen skal gå til «partnere man kan stole på» og naboland for å hjelpe dem bistå tre millioner flyktninger fra Venezuela.

Guaidó har bedt flere land om bistand fordi Venezuela er i «humanitær nødsituasjon». Innbyggerne opplever hyperinflasjon, og det er stor mangel på mat og medisiner.