Finland får FN-kritikk for å ha brutt samenes rettigheter ved valg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finland har brutt samenes politiske rett til «indre selvbestemmelse» ved valg på sameting, slår FNs menneskerettighetskomité fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finske sametingets president Tiina Sanila-Aikio, sammen med 25 andre parlamentsmedlemmer, klaget i oktober 2015 Finland inn for FNs menneskerettighetskomité. De anklaget Helsingfors for på ulovlig vis å ha blandet seg inn i samenes rett til å bestemme hvem som deltar i valg på nytt sameting.

Les også: Sametingspresidenten: – Netthets rammer samers ytringsfrihet

De 26 viste til at finsk høyesterett hadde gitt grønt lys til at 93 personer skulle få stemme, til tross for at sametinget selv hadde avvist at de 93 skulle få bruke sin stemmerett. Sametinget anerkjenner ikke de 93 personene som samer.

– Menneskerettighetskomiteen har avdekket at Finland urettmessig har blandet seg inn i klagernes rettigheter til politisk deltakelse når det gjelder deres særskilte rettigheter som urfolk, heter det i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Retten til indre selvbestemmelse krever at urfolk selv får vurdere sin evne til å definere gruppemedlemskap, sier komiteens styreformann Yuval Shany.

– Selv om staten kan utøve sin makt ved å holde oppsyn rundt prosedyrer som har til hensikt å tilrettelegge for drift av urfolks demokratiske institusjoner, skal denne type makt benyttes forsiktig, på grunnlag av fornuftige og objektive kriterier, sier han videre.

FNs menneskerettighetskomité består av 18 uavhengige eksperter. Komiteen har ikke myndighet til å fatte bindene vedtak, men har bedt Helsingfors om å følge opp saken innen seks måneder.