Snøscootermiljøet i sorg etter at 16-åring døde

En 16-åring ble tatt av snøskred i et fjellområde i Åseral i Vest-Agder. Gutten tok aktivt del i snøscootermiljøet i bygda, og ulykken har lammet lokalsamfunnet.
En 16-åring ble tatt av snøskred i et fjellområde i Åseral i Vest-Agder. Gutten tok aktivt del i snøscootermiljøet i bygda, og ulykken har lammet lokalsamfunnet. Foto: Lindesnes / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 16 år gamle gutten som ble tatt av skred i Åseral i Vest-Agder, var en aktiv del av snøscootermiljøet i bygda. Klubben er i sorg etter dødsulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er forferdelig tragisk, sier leder i Åseral snøscooterklubb Tom Handeland til Fædrelandsvennen.

16-åringen var på tur med rundt åtte andre personer da han ble tatt av et 100 meter bredt og 200 meter langt skred i Signesdalen, nord for Lordehytta i Åseral søndag ettermiddag. Han ble liggende tre timer under snøen før letemannskapene fant ham.

– Dette er et miljø der alle kjenner alle. Hele miljøet sørger. Tankene våre går til alle berørte, sier Handeland.

Lite er kjent om hendelsesforløpet i skredulykken, utover at gutten var en del av et følge, og at det var de øvrige som varslet nødetatene klokken 15.10 søndag ettermiddag.

Snakker med vitner

Etterforskningsleder Anne Gundersen ved Lindesnes politistasjon sier til NTB at de er i full gang med å undersøke hva som skjedde.

– Vi jobber med å innhente opplysninger. Det er ganske mange undersøkelser som gjenstår, og vi er heller ikke ferdig med å gå gjennom ulykkesstedet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil snakke med folk som var på stedet da dette skjedde, og hjelpemannskapene som deltok i letingen, sier etterforskningslederen.

Ingen varsling

Det ble aldri sendt ut noe farevarsel om skredet som gikk i Åseral søndag ettermiddag. Agder-fylkene er ikke blant regionene NVE utarbeider daglige skredvarslinger om.

– Agder er en region hvor vi kun varsler ved faregrad 4 eller 5, sier Andreas Haslestad ved snøskredvarslingen i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til NRK.

– Det er et politisk spørsmål. Det er prioriteringer som gjøres på bakgrunn av midlene vi har tilgjengelig, fortsetter han.

Haslestad sier det var et flakskred som gikk i Åseral søndag. Selv om det heller ikke nå er utstedt noe farevarsel på Varsom.no , advarer han om at det kan komme flere skred av denne typen i området de neste dagene.

På Yr.no er det varslet om vanskelige kjøreforhold i området på grunn av regn som fryser på bakken.