Klæbo vil gå de fem første VM-distansene

Johannes Høsflot Klæbo gikk Byåsen inn en skuffende 4.-plass på NM-stafetten søndag. Han falt like før oppløpet.
Johannes Høsflot Klæbo gikk Byåsen inn en skuffende 4.-plass på NM-stafetten søndag. Han falt like før oppløpet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johannes Høsflot Klæbo (22) lar seg ikke knekke av et skuffende ski-NM. Han vil gå det meste i VM, men kun hvis han føler seg sterk nok til å ta medaljer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag stakk han staven mellom beina og falt slik mange andre har gjort før ham rett før oppløpet på NM-stafetten i Meråker.

Det som kunne endt med sølv for Byåsen etter Lyn, endte opp som en seilas uten staver over målstreken og en ubetydelig 4.-plass.

– Jeg håper at jeg har brukt opp «stavkvoten» for 2019. Det så ikke bra ut og var mest flaut, for det hadde vært moro for klubben om vi kunne ha tatt en medalje. Men sånn ble det ikke, og det er bare å ta til takke med den sure 4.-plassen. Dette blir nok et populært VG-klipp. Litt kjipt det, men det får jeg takle, sa Klæbo i pressesonen etter løpet.

Bakgrunn: Krüger sikret Lyn suverent NM-gull, fall ødela Klæbos medaljesjanse

Legger vi til en skuffende tremil lørdag ble årets NM for Klæbo og Byåsen en kjedelig affære.

– Jeg følte meg bra på hugget i dag, og alt i alt var det en bra etappe. Jeg hadde lyst til å komme i mål i den gruppa jeg var i, men jeg ble kanskje litt overtent. Det er vanskelig å si. Jeg skal klare å legge dette bak og se fram mot nye skirenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Her ligger Johannes Høsflot Klæbo etter stavtullet og fallet før målgang under søndagens NM-stafett i Meråker. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Her ligger Johannes Høsflot Klæbo etter stavtullet og fallet før målgang under søndagens NM-stafett i Meråker. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

VM-tremil?

Klæbo tror ikke at det dårlige norgesmesterskapet i eget fylke får noen innvirkning på det som skal skje i VM i Seefeld senere i februar.

Der skal han helt sikkert gå sprinten torsdag 1. februar. To dager etter den kommer tremila (skiathlon) som igjen går dagen før lagsprinten.

Det drøyer ikke lang tid før Klæbo får beskjed om han er funnet god nok for tremila.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ingen god søknad i går. Det holder ikke å være nummer 20 i Norge om du har tenkt å gå den distansen i VM, sa Klæbo.

Men det er et stort men med i bildet. Klæbo har overhodet ikke ladet opp til NM, og det er noe annet som tirrer mer.

– Jeg har trent bra den siste tiden og kjenner at kroppen spiller mer og mer på lag. Det var litt ventet at det kunne gå begge veier i går (lørdag), og det skjedde dessverre feil vei. I dag var det en mye bedre dag, og det kjentes bra ut igjen. Dette er litt typisk etter en treningsperiode. Jeg må ta med meg dette. Det jeg trenger er hardøkter. Det er ikke jeg som skal ta ut det laget, og det er jeg glad for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klæbo var klart best i Tour de Ski, og han vant også sprinten i Otepää, som er det eneste verdenscuprennet han har gått etter touren.

Etter Otepää er det gått i mengdetrening.

Les også: Klæbo drømte om monsterbakken før Tour-triumfen

Ikke hans bord

– Det er opp til dem som skal ta ut det laget om de vurderer meg inn eller ut. De tre første rennene er dem jeg har sett meg ut, og så kommer det en 15 kilometer klassisk som kan passe bra. Dette handler mye om form. Er man i form kan man gå det som er. Er man ikke i form, er det annerledes. Jeg kommer kun til å gå der jeg føler meg kapabel til å ta en medalje, sa Klæbo.

– Det betyr at du ikke går skiathlon om du ikke føler deg i form?

– Jeg håper politikken er slik at hvis man ikke er i stand til å kjempe om en pallplass, så har du ingenting der å gjøre. Det er det viktig å huske på, og det er også rettferdig overfor de andre som trener hardt og har mulighet til å gå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du vil ha muligheten til å tenke på den tremila helt fram til VM og har kjent hvordan kroppen fungerer i sprinten?

– Det er utfordringen. Det gjelder å være flink med seg selv og kjenne etter underveis. Derfor blir hardøktene i forkant viktig, og nå skal jeg til Lahti å få to gode konkurranser der. Da får vi se hvordan kroppen er. Derfra må vi ta det dag for dag. Hvis jeg skal stille til start i et renn i VM, er det fordi jeg kan være med å kjempe helt oppe der. Jeg kommer ikke til å ta plassen fra noen andre om jeg ikke føler meg god nok til å ta en medalje.