Trump gjenåpner offentlig sektor uten løfte om penger til Mexico-mur

Hør hva Trump sa under pressekonferansen fredag kveld. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump måtte gi seg og godtok å gjenåpne offentlig sektor i USA i tre uker, enda han ikke fikk pengene han krevde for å bygge en mur mot Mexico.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump kunngjorde gjenåpningen på plenen utenfor Det hvite hus fredag, få timer etter at det kom meldinger om store problemer i flytrafikken i USA.

Kort etter vedtok først Senatet og deretter Representantenes hus enstemmig et midlertidig budsjett som midlertidig avslutter nedstengningen, og ikke lenge etter signerte Trump selv avtalen.

Alvoret rundt nedstengningen begynte for alvor å vise seg da flygeledere som ikke har fått lønn på flere uker, begynte å sykmelde seg, noe som blant annet førte til at New York-flyplassen LaGuardia ble stengt for innkommende fly.

Fra før gikk det stadig tregere i sikkerhetskontrollen på en rekke flyplasser fordi inspektører sykmeldte seg. Museer var stengt, folk fikk ikke igjen skattepengene sine, og til og med Secret Service, som passer på presidenten, og ansatte i Det hvite hus jobbet uten lønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pinlig nederlag

Trump har gang på gang slått fast at han ikke ville gi etter i budsjettstriden med Demokratene, noe han til slutt likevel måtte gjøre da det ble klart at nedstengningen ville bli stadig mer skadelig for økonomien.

Avtalen er et pinlig nederlag for presidenten, og demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, og lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, frydet seg over seieren.

Speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi fra California, gjør seg klar til å undertegne avtalen som gjenåpner regjeringen, og deler ut penner. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
Speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi fra California, gjør seg klar til å undertegne avtalen som gjenåpner regjeringen, og deler ut penner. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

Schumer sa han håper Trump har lært leksa, og Pelosi gjorde det igjen tindrende klart at Demokratene ikke har tenkt å gi Trump penger til muren om tre uker heller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At vi står samlet, er vår makt. Og det er kanskje det presidenten undervurderte, sa Pelosi om den sterke enheten blant demokratene. Det var blant republikanerne det var sprekker. Seks av de republikanske senatorene brøt med Trump og stemte for det siste demokratiske forslaget om å gjenåpne staten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den midlertidige avtalen innebærer at rundt 800.000 statsansatte som ikke har fått lønn siden 22. desember, vil få etterbetalt det de har til gode.

Lovpriser Israels mur

Avtalen innebærer ikke at Trump får de 50 milliarder kronene han krever for å bygge den omstridte muren langs grensa til Mexico.

– Men representanter for begge partier skal nå sette seg ned og forhandle om styrket grensekontroll, sa Trump, som holdt en lang tale om murens fortrinn.

– Murer virker. Israel bygde en mur, den har vært over 99,9 prosent effektiv. Det vil ikke være noe annerledes hos oss, sa Trump, som fortsatt håper å overtale Demokratene til bevilge pengene han krever.

Den internasjonale domstolen i Haag har for øvrig slått fast at muren Israel har bygd inne på Vestbredden, er ulovlig og må rives.

Truer med ny nedstengning

Dersom Trump ikke får pengene til grensemur, truer han med å stenge ned offentlig sektor på nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forventer at både demokrater og republikanere i løpet av de neste 21 dagene vil legge godviljen til. Vi har ikke noe annet valg enn å bygge en mektig mur eller stålbarriere, sa han, og hevdet at dette er tvingende nødvendig for å holde bestialske voldsmenn, narkotikasmuglere og andre kriminelle ute fra USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom vi ikke får en god avtale med Kongressen, kommer statsapparatet enten til å stenge ned igjen 15. februar, eller så kommer jeg til å bruke min grunnlovsfestede makt til å håndtere krisen, sa Trump.

Trump har gjentatte ganger de siste ukene antydet at han om nødvendig vil erklære unntakstilstand langs Mexico-grensa for på den måten å kunne omgå Kongressen.

Mister oppslutning

Trump utløste nedstengningen i desember for å presse demokratene etter at de nektet å gi penger til muren.

Men demokratene under ledelse av den nye lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, lot seg ikke presse og kalkulerte med at velgerne ville legge skylden på Trump for kaoset som etter hvert oppsto.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og de fikk rett. Nedstengningen av offentlig sektor har tært kraftig på Trumps popularitet, viser en meningsmåling utført for ABC News.

53 prosent av de spurte i målingen gir Trump skylden for nedstengningen, og 60 prosent er misfornøyd med presidentens innsats for å løse budsjettstriden.

37 prosent av de spurte mener nå at Trump gjør en generelt god jobb som president, mot 41 prosent i oktober. Blant kvinner er det bare 27 prosent som mener at Trump er en god president, viser målingen.