Tørr, varm sommer ga elendig elvefiske

Sportsfiske på Kallebergøya i Numedalslågen. Den varme og tørre sommeren i fjor hadde tydelig innvirkning på fangsten av laks og ørret i elvene over hele landet, viser tall fra SSB.
Sportsfiske på Kallebergøya i Numedalslågen. Den varme og tørre sommeren i fjor hadde tydelig innvirkning på fangsten av laks og ørret i elvene over hele landet, viser tall fra SSB. Foto: Terje Bendiksby / NPK
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tørre og varme sommeren i fjor resulterte i det laveste elvefisket på 30 år. Fangsten av stor laks var hele 42 prosent lavere enn i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er oversikten fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser den dramatiske effekten den uvanlige varme sommeren som preget 2018 hadde på laks- og ørretfisket i elvene. Det ble fanget snaut 150.000 fisk, det laveste siden 1988.

– Sommeren 2018 ga det dårligste laksefisket på 30 år. Kun 98.947 laks ble fanget i sportsfiske i elv, sier generalsekretær Torfinn Evensen i interesseorganisasjonen Norske Lakseelver.

Han forklarer at villaksen blir stående i sjøen i stedet for å gå opp i elver med lite og varmt vann. Derfor er han kritisk til at det i ble tatt opp 11 prosent mer villaks med not fra sjøen enn i 2017. Tallene fra SSB viser også at over 22.000 laks ble sluppet levende ut igjen i elvene.

Tross flere meldinger fra bekymrede fiskere målte ikke Miljødirektoratet noen tilbakegang i antall tilbakevandrende laks. Derfor ble det heller ikke innført spesielle reguleringer i fisket. På sensommeren snudde været, og det kom etterlengtet nedbør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da regnet omsider kom, opplevde de fleste av vassdragene som fortsatt var åpne, et godt fiske, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Undersøkelsen Norske Lakseelver har foretatt blant sportsfiskere i august, viste at to av tre spurte hadde fisket færre døgn enn vanlig på grunn av varmen. Flere elver ble også stengt i perioder.