Regjeringen åpner for å ta milliardutgifter «under streken»

Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november. Fregatten ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen.
Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november. Fregatten ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen åpner i den nye plattformen for å erstatte den forliste fregatten KNM Helge Ingstad og finansiere nytt regjeringskvartal utenfor vanlige budsjetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekreftet Henrik Asheim (H), som er leder av finanskomiteen på Stortinget, overfor NRKs politisk kvarter fredag. I praksis betyr det at regjeringen åpner for å bruke oljepenger utover den summen som hvert år settes av på budsjettet, i tråd med handlingsregelen for oljepengebruk.

– Her er det to helt konkrete ting hvor man sier at man skal vurdere å gjøre det på denne måten, fordi det er en unntakstilstand og en veldig spesiell situasjon, sier Asheim.

En ny fregatt kan få en prislapp på 4 milliarder kroner, mens et nytt regjeringskvartal har en anslått kostnad på 15 milliarder.

– Dette handler om å kunne få gjort noen store investeringer i det staten eier, og som det er vanskelig å få forsikret, uten å måtte ta ned aktiviteten på andre ting, forklarer Asheim.

Han viser til at man ved eventuelt å bruke 4 milliarder «under streken» i budsjettsammenheng for å kjøpe en ny fregatt, slipper å ta ned aktiviteten i Forsvaret med tilsvarende sum. Asheim fremholder samtidig til at dette er noe regjeringen «vurderer» å gjøre, ikke noe man sier man «skal» gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han avviser samtidig at det er aktuelt å også skyve milliardinvesteringer i nye kampfly og veier ut av de vanlige budsjettene.

– Nei, det skal vi ikke gjøre, sier Asheim, som også understreker at det vil være uheldig hvis slik budsjettering som regjeringen nå åpner for, «brer om seg.»

I plattformen heter det at «staten følger selvassurandørprinsippet. Det betyr at hovedregelen er at staten ikke forsikrer seg, men dekker skader og tap når de oppstår. Regjeringen vil utrede og vurdere om gjenanskaffelser hvor staten er selvassurandør bør kunne føres som en 90-post i statsbudsjettet.»