Opposisjonsleder utropte seg til president i Venezuela

Opposisjonslederen Juan Guaido har utropt seg selv til president i Venezuela og får støtte fra USA og flere høyreorienterte ledere i regionen. Foto: AP / NTB scanpix
Opposisjonslederen Juan Guaido har utropt seg selv til president i Venezuela og får støtte fra USA og flere høyreorienterte ledere i regionen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonslederen Juan Guaido har utropt seg selv til president i Venezuela. Han støttes av USA og flere høyreorienterte ledere i regionen, men ikke hæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guaido, som er president i nasjonalforsamlingen, kom med kunngjøringen under en demonstrasjon i den venezuelanske hovedstaden Caracas onsdag.

Med høyre hånd hevet og et hefte med bilde av frigjøringshelten Simon Bolivar i den andre hånden, utropte den 35 år gamle opposisjonslederen seg selv til interimspresident.

– Jeg lover å formelt å overta den nasjonale, utøvende makten som fungerende president i Venezuela for å få en slutt på maktberøvelsen, innsette en overgangsregjering og holde frie valg, sa han til øredøvende jubel fra titusenvis av tilhengere som demonstrerte mot sittende president Nicolás Maduro.

Reaksjon: EU oppfordrer til frie og troverdige valg i Venezuela

– Har lidd lenge nok

Maduro anklaget senest tirsdag USA for kupplaner, og president Donald Trump var da også raskt ute med å anerkjenne Guaidos selvproklamerte maktovertakelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Venezuelas innbyggere har lidd lenge nok under det ulovlige Maduro-regimet. I dag har jeg offisielt anerkjent presidenten i Venezuelas nasjonalforsamling, Juan Guaido, som midlertidig president, tvitrer Trump.

De høyreorienterte presidentene i Brasil, Colombia og Paraguay var også raske med å anerkjenne Guaido som fungerende president, og det samme var generalsekretæren i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), Luis Almagro.

– Gratulerer til Venezuelas interimspresident Juan Guaido. Du har vår støtte i arbeidet med å bringe demokratiet tilbake, tvitret Almagro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Venezuela anklager USA for kupplaner

Støtter ikke

Mexicos venstreorienterte president Andres Manuel Lopez Obrador støtter derimot ikke Guaidos forsøk på maktovertakelse i Venezuela.

Maduro ble gjenvalgt som president i mai i fjor, men valget ble boikottet av opposisjonen og sterkt kritisert av EU, USA og OAS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen har flertall i landets nasjonalforsamling, men denne ble i realiteten plassert på sidelinjen da Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

Aktuelt: Venezuela innfører «nytt pengesystem»

Maduro mobiliserer

Sosialistpartiets leder Diosdado Cabello oppfordret onsdag kveld Maduros tilhengere til å samle seg foran presidentpalasset og beskytte presidenten fra det han omtaler som et USA-ledet komplott.

Kort tid etter kom Maduro ut på balkongen, der han foran tusenvis av rødkledde tilhengere ga amerikansk personell 72 timer til å forlate landet.

– Som landets rettmessige president har jeg besluttet å bryte de diplomatiske forbindelsene med USAs imperialistiske regjering. Kom dere ut, sa han.

Aktuelt: Soldater krever Maduros avgang

Tåregass og gummikuler

Både i Caracas og andre venezuelanske byer er situasjonen spent og titusenvis av tilhengere og motstandere av Maduro var onsdag kveld ute i gatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen ser ut til å ha samlet flest, og i en av forstedene kom det til sammenstøt da nasjonalgarden forsøkte å åpne en vei demonstrantene hadde sperret.

Ifølge øyenvitner ble det brukt tåregass og skutt med gummikledde stålkuler, men det er foreløpig ikke meldt om sårede eller drepte.

Hæren støtter Maduro

Venezuelas forsvarsminister Vladimir Padrino understreket onsdag kveld at hæren i landet slutter opp om Maduro.

– Vi, fedrelandets soldater, aksepterer ikke en president som blir prakket på oss i skyggen av obskure interesser, tvitrer Padrino.

– Hæren forsvarer grunnloven og garanterer nasjonens suverenitet, la forsvarsministeren til.