Tid for juryens kjennelse mot Eirik Jensen

Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett.
Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter over fem måneder vil juryen i Borgarting lagmannsrett avgjøre om ekspolitimann Eirik Jensen er skyldig i medvirkning til hasjinnførsel og grov korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samarbeidet virkelig en av Norges mest omtalte politimenn og ekspert på organisert kriminalitet med en av de største hasjgrossistene som er avslørt gjennom tidene?

Det er i realiteten spørsmålet som juryen i Borgarting lagmannsrett skal avgjøre onsdag.

Fredag i forrige uke ble bevisførselen avsluttet i saken etter nesten fem måneder. Lagdommer Kristel Heyerdahl vil sluttføre denne delen av ankesaken med å gi juryen sin rettsbelæring når retten settes klokken 09.30.

Ankesaken mot Jensen og Cappelen:

* Den tidligere politimannen Eirik Jensen ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

* Hans medtiltalte Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj. Cappelen ble tilkjent seks års strafferabatt.

* Jensen har anket skyldspørsmålet. Cappelen har erkjent skyld, men har anket straffutmålingen. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett er ferdig i slutten av januar.

* Onsdag holder dommer Kristel Heyerdahl sin rettsbelæring. Deretter trekker juryen seg tilbake for rådslagning. Når den kommer med sin avgjørelse, er ikke klart.

* Rettssaken er den siste som føres i Norge med jury.

Loddtrekning

To av de tolv jurymedlemmene som har fulgt den fem måneder lange rettsprosessen ble takket av før lagmannen starter sin rettsbelæring.

En jury består bare av ti personer, men på grunn av at ankesaken mot ekspolitimannen var berammet til å vare i over fem måneder ble det valgt to ekstra personer i tilfelle noen skulle bli syke eller av andre grunner måtte fratre som jurymedlem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da retten ble satt onsdag ble derfor to av de tolv trukket ut for å fratre før kjennelsen om skyld skal fastsettes.

– Det arbeidet dere har gjort har vært nødvendig og verdifullt, sa lagdommer Heyerdahl, som etter en kort pause vil starte på sin rettsbelæring for de resterende jurymedlemmene.

Lagmannen til juryen: – Det skal være en fornuftsbasert avgjørelse og ikke en magefølelse som avgjør

Sju eller flere

En rettsbelæring er en veiledning fagdommeren gir de ti lagrettemedlemmene før de trekker seg tilbake for å avgjøre om Jensen er skyldig eller ikke etter tiltalen.

Dommeren skal ikke gi uttrykk for hva hun selv måtte mene, men framføre en slags nøytral gjennomgang av bevisene som er lagt fram for retten. Hun skal også forklare juryen hvordan de skal svare på de fire spørsmålene om Jensens eventuelle skyld.

Spørsmålene må besvares med et flertall på sju eller flere av jurymedlemmene.

Aktuelt: Jensen snakket om «sin kamp» til juryen

Jensens forsvarere: – Det begynte å brenne under føttene til Cappelen

Forsvarer om Jensen: – Dette er ikke oppførselen til en kriminell

Samleside: Her finner du alt om Jensen-saken