Tajik varsler ny kamp mot abort-endringer

Ap-nestleder Hadia Tajik varsler at kampen mot endringer i abortloven ikke er over. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ap-nestleder Hadia Tajik varsler at kampen mot endringer i abortloven ikke er over. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik varsler ny kamp mot endringer i abortloven, og mener alle bør få stemme etter egen samvittighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tajik er ikke klar for å gi seg i kampen mot endringer i abortloven etter at KrF fikk gjennomslag for å fjerne muligheten for fosterreduksjon ved friske flerlinger.

– Det er en ekstremt brutal påkjenning de nå legger på kvinner med flerlinger i magen. Alternativet disse kvinnene nå står overfor, er å måtte ta vekk alle eller beholde alle, sier Ap-nestlederen til Dagsavisen.

Det er strid om innstrammingen i loven faktisk krever en lovendring, og derfor må opp i Stortinget. Sps Kjersti Toppe mener endringen kan gjøres uten en lovendring, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre er klar på at saken må opp i Stortinget.

Det samme mener helseminister og Høyre-nestleder Bent Høie, men ifølge ham må også motstanderne i den nye firepartiregjeringen stemme for.

– Dette står i regjeringsplattformen. Den har alle partiene sluttet seg til, og da må alle stemme for, sa Høie til Dagsavisen fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tajik håper derimot at Høyre, som har tradisjon for å fristille egne stortingsrepresentanter i samvittighetsspørsmål, vil gjøre det igjen.

– Jeg merker meg at ingen av regjeringspartiene har svart på om de vil fristille representantene sine, men det vil overraske meg om kvinnebevegelsen i Høyre sitter stille og ser på at Erna Solberg forhandler vekk seirene deres fra landsmøtet, sier Tajik som mener fristilling er den eneste muligheten for å stanse lovendringen.

Justisdepartementet konkluderte i 2016 med at retten til selvbestemt abort inntil tolvte svangerskapsuke også omfatter retten til å redusere antall fostre i et flerlingsvangerskap. Et forbud mot dette vil derfor kreve en endring i abortloven., fastslås det.