Analyse:To år med Trump – muren har møtt veggen

President Donald Trumps styre har i to år vært preget av turbulens og konflikter, men også seirer.
President Donald Trumps styre har i to år vært preget av turbulens og konflikter, men også seirer. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump har nå styrt landet i to år. Underveis har dyp politisk splittelse blitt enda dypere. Og bygging av grensemuren har møtt veggen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To år etter Donald Trumps mørke innsettelsestale i regnet på Capitols trapper, hylles han av sine tilhengere som en president som har holdt sine valgløfter:

En skattereform er gjennomført, USAs ambassade i Israel er flyttet til Jerusalem, to svært konservative dommere har tatt plass i høyesterett, og USA har trukket seg fra både atomavtalen med Iran og Parisavtalen, samt reforhandlet frihandelsavtaler.

Men samtidig har handelsunderskuddet med Kina blitt løftet fram som en stor sak, noe som har resultert i en handelskonflikt med globale ringvirkninger.

Nedstengning

Murbyggingen, et av hans store valgløfter i innvandringspolitikken, er blitt presset inn i et hjørne. Trump krevde at Mexico skulle betale for muren. Mexico sa nei.

Trump krevde deretter at Kongressen må gi ham de 5,7 milliarder dollarene han vil ha til prosjektet. Republikanerne, som hadde flertall i Representantenes hus, satte foten ned. Det gjorde også Demokratene da de overtok flertallet på slutten av året. Det førte i sin tur til at Trump lukket døren og stengte deler av statsapparatet før jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump sa 11. desember at han ville være stolt over å stenge ned deler av offentlig sektor. Fredag 11. januar sa han at han fortsatt står inne for uttalelsen. Da hadde rundt 800.000 offentlig ansatte gått flere uker uten å få lønn.

Aktuelt: Demokratene raser etter nye Trump-anklager

Alenegang

Utenfor USAs grenser har Trump skapt usikkerhet rundt landets sikkerhetspolitikk. Han har sådd tvil rundt forholdet til NATO, og han kunngjorde før jul overraskende at USA trekker seg ut fra Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av fjoråret ble Trump både hyllet og kritisert for toppmøtene med Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin.

Trumps motvilje til å ta avstand fra Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi inne i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, har også blitt skarpt kritisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA-ekspert: – Demokratene tør neppe stille Trump for riksrett

Russland-gransking

Trumps omgang med fakta og sannhet har blitt grundig etterprøvd. På 710 dager har han kommet med 7.645 løgnaktige eller villedende påstander, viser The Washington Posts Fact Checker-database , sist oppdatert 30. desember.

Den såkalte Russland-granskingen, som handler om mulig samarbeid mellom Trumps valgkampstab og Moskva og russisk påvirkning av 2016-valget, fortsetter. Spesialetterforsker Robert Mueller er ventet å komme med en mulig sluttføring i løpet av noen måneder.

Heksejakt, er uttrykket Trump pleier å bruke om granskingen. Motstandere mener granskingen kan føre til riksrett.

Aktuelt: Cohen fikk rigget meningsmålinger i Trumps favør

Trumps snøball

Trumps oppslutning blant kjernevelgerne er hans beskyttelse mot riksrett og mot at andre republikanere går imot ham når det gjelder å åpne statsapparatet, mener Dennis Goldford, professor i statsvitenskap ved Drake University i Iowa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men, påpeker han, Trump har ikke gjort noen anstrengelser for å utvide velgerbasen eller strekke hånden videre utover fra kjernevelgerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hans tilhengerbase kan sammenlignes med en snøball. Den blir hardere jo mer man klemmer på den, men samtidig krymper den sakte, sier Goldford til TT.

Ifølge Real Clear Politics' gjennomsnitt av de siste meningsmålingene mener 41 prosent av amerikanerne at han gjør en bra jobb. Trumps kjernevelgere utgjør 25 prosent av dem, ifølge Goldford.

Kommentar: «Dette er min spådom om en eventuell Trump-avgang»

Gjenvalg

Goldford mener sannsynligheten er stor for at Trump blir gjenvalgt i november 2020.

– Det er en gammel sannhet at presidenter som prøver å bli gjenvalgt, som oftest lykkes, sier Goldford.

– Amerikanerne har en tendens til å ville beholde det de har, dersom de ikke blir overbevist om at noe stort har gått galt. Hvis økonomien ikke blir drastisk forverret, er det mye som taler til Trumps fordel, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dale Kuehne, professor i statsvitenskap ved Saint Anselm College i New Hampshire, deler synspunktet, men er ikke like optimistisk. Han anser Trumps sjanse for gjenvalg til rundt 50 prosent.

Begge ekspertene peker også på at Trumps muligheter til å gå seirende ut av valget i 2020 vil avhenge av hvem som utfordrer ham. Men så langt har ingen demokratisk kandidat utpreget seg som en person som kan beseire Trump, mener de.

– Joe Biden har best sjanser til å vinne over Trump, men det er vanskelig for meg å se at Demokratene vil nominere ham som presidentkandidat. Partiet har beveget seg altfor mye mot venstre, sier Kuehne.

Aktuelt: Tror Trump gradvis vil gå i oppløsning som president