Forutså et 60 år gammelt westerndrama Trump og muren?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her påstår bedrageren Trump at det må bygges en mur for å redde verden fra undergang - i et 60 år gammelt westerndrama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump krever som kjent 5,7 milliarder dollar for å bygge en grensemur mot Mexico. Uenigheten om finansieringen av denne grensemuren har ført til at 800.000 statsansatte ikke får lønn, og en nedstengningen av det amerikanske statsapparatet - som nå er inne i sin fjerde uke.

Men allerede for 60 år siden var Trump og muren tema på amerikansk TV.

Et gammelt klipp fra det amerikanske westerndramaet Trackdown, sendt på fjernsynskanalen CBS i 1958, har de siste ukene blitt hyppig delt i sosiale medier og behørig omtalt.

Mange mener nemlig at likheten mellom den fiktive historien og dagens amerikanske virkelighet er svært påfallende.

Truer med dommedag

Historien er som følger: En mystisk kappekledd fremmedkar står på byens torg og krever oppmerksomhet. Den aldrende mannen har et viktig budskap. Med patos og stor selvtillit forsøker han å overbevise småbyfolket om at byen er i ferd med å bli utslettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen forteller at det er han, og han alene, som har det som skal til for å redde innbyggerne fra verdens undergang. Han forteller at de må bygge en mur. En mur for å redde seg selv.

Og om innledningen skulle være for subtil, så presenterer den mystiske mannen seg som Trump. Walter Trump.

Innholdet i hans dommedagspreken er selvsagt løgn og fanteri. Denne Trump er en sjarlatan og svindler - bare ute etter å tjene seg rik på godtroende innbyggere. Men innbyggerne biter på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dialog

Et transkribert utdrag fra handlingen er som følger:

Fortelleren: Som sauer la de på sprang mot slakterhuset. Der ventet han på dem, ypperstepresten av svindel.

Walter Trump: – Jeg er den eneste. Tro på meg. Jeg kan bygge en mur rundt husene deres som ingenting kan trenge igjennom.

En innbygger spør hva de bør gjøre. Hvordan de kan redde seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Walter Trump svarer: Du spør hvordan du kan bygge denne muren? Dere spør, og jeg er her for å fortelle dere det.

Videre kan vi se at sheriffen i byen er kritisk til Trumps ord og lovnader. Men når han konfronterer Trump, slår Trump hardt tilbake med trusler: – Vær forsiktig, ellers saksøker jeg deg!

Faktasjekket

Det høres ut som en godt konstruert myte, som en historie for god til å være sann. Men det er ikke fake news.

Både CBS og faktasjekksiden Snopes bekrefter at episoden er ekte. Episoden heter «The End of the World» og ble sendt i 1958 på CBS. Den er skrevet av manusforfatter John Robinson, som er kreditert for 18 episoder av serien. Skuespiller Lawrence Dobkin spiller rollen som svindleren Walter Trump, som mot slutten av episoden blir arrestert og siktet for svindel.

Helt til sist ser man Trump bli skutt av en forvirret mann som tror at jorden er i ferd med å gå under. Episoden ligger ute i sin helhet på YouTube. Du kan se et utdrag av episoden øverst i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her radbrekker de nasjonalsangene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Simpsons

Også den populære amerikanske animasjonsserien The Simpsons skapte overskrifter for et par år siden, da et gammelt klipp fra serien gikk viralt. I en episode fra år 2000 kan det se ut som om Simpsons-skaperne forutså Donald Trumps presidentseier.

I episoden har Trump blitt president, og den amerikanske økonomien er på full fart nedover. Landet sliter også med stor utenlandsgjeld. Etter Donald Trumps presidentseier i november 2017 sa serieskaperne at de skrev inn Trump fordi det var «det minst realistiske alternativet».

Video: Se et utdrag fra episoden her:

Nynorskordboka

Det er ikke bare amerikansk fjernsyn som kan se ut til å ha vært fremsynt på den kontroversielle amerikanske presidenten. Også vår hjemlige nynorskordbok kan se ut til å ha tittet i den politiske krystallkula.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var programleder Linda Eide i NRK som gjorde offentligheten oppmerksom på at ordet «trump» står oppført i nynorskordboka. Ordet er både et substantiv og et adverb på nynorsk. Substantivet «trump» er en stor, tung og stiv skapning - eller en egen og tverr kar, mens adverbet beskrives på følgende måte:

Truging, tvang, press, makt, hard metode, ta noko(n) med trump, få gjennomført noko (berre) med trump.

Les også: Tror Trump gradvis vil gå i oppløsning som president

Forandret syn på mur

Selv om Donald Trump i dag har gjort det til sin viktigste kampsak å få reist en mur mot Mexico, kan et opptak fra 2004 tyde på at den amerikanske presidenten ikke alltid har hatt samme forhold til murer. Se klippet under.

Les også: Berømte murer: Fra forsvarsverk til turistmagneter