Nå spirer det på Månens bakside

Foto: Chongqing University.
Foto: Chongqing University.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere grønne frøspirer vokser nå på baksiden av månen, etter at en kinesisk romsonde landet på månen tidligere denne måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er frø fra raps, bomull og potet som har begynt å vokse på baksiden av månen, bekrefter professor og visedirektør Liu Hanlong ved Universitetet i Chongqing overfor avisen South China Morning Post.

Ifølge avisen var det bomullsfrøene som først begynte å spire. Noen dato for når det skjedde er ikke oppgitt.

Frøene spirer riktignok ikke i månejord, men inni en beholder på rundt én liter i den kinesiske månesonden Chang'e-4 som landet på baksiden av månen 3. januar i år.

I beholderen er det forskjellige frø, jord, vann og næringsstoffer som sammen med fruktflueegg og gjær skal utgjøre et økosystem. Det lille økosystemet får i tillegg sollys fra et slags rør som leder inn til beholderen.

Les også: Kina vil dyrke poteter på månen

Utfordringer

En av de viktigste utfordringene for det kinesiske mini-økosystemet er temperatur. Boksen er grundig isolert, og har lysrør som skal sikre plantene og insektene vekstmuligheter. Spesialdesignede batterier skal gi konstant energiforsyning. Beholderen er bygget av Chongqing-universitetet og 28 andre kinesiske universiteter, har over 100 komponenter og veier 3 kilo, skriver kinesiske Folkets dagblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Første gang: Kina lander på baksiden av månen

Banebrytende

– Dette er første gang mennesker har gjort biologiske veksteksperimenter på månens overflate, sier Xie Gengxin som har ledet utformingen av forsøket ifølge BBC.

Ifølge Gengxin er det til sammen seks organismer i det oppsendte minidrivhuset. Dette er bomull, raps, poteter, vårskrinneblom (en plante i sennepsfamilien) i tillegg til gjær og fruktfluer.

Livene til disse pionerplantene og -insektene overføres til jorden ved hjelp av et lite kamera i sylinderen. Målet er at prosjektet skal kunne gi verdifull informasjon om hvordan månens lave gravitasjon påvirker de levende organismenes vekst.

Les også: De første bildene fra månens bakside