Nye flytog kan sette fartsrekord på norsk jernbanenett

Slik ser det nye flytoget ut.
Slik ser det nye flytoget ut. Foto: CAF
Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye flytogene skal testes på norske skinner i 245 km/t, ifølge flysmart24.no. Det kan være norgesrekord, men Bane Nor er ikke helt sikre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet at det ble gjennomført noen testkjøringer med flytogene på Gardermobanen i 1998 før den åpnet, hvor hastigheten trolig var høyere enn 210. Men jeg vet ikke hva den var. Når vi nå skal teste de nye togene i 245 km/t blir nok det offisielt det raskeste tog kjørt i Norge siden den gang, sier fungerende kommunikasjonssjef i Bane Nor, Kjell Bakken, til flysmart24.no.

Han opplyser at testene vil finne sted i februar på en strekning mellom Kobbervik og Nykirke på Vestfoldbanen. Strekningen er dimensjonert for en hastighet på 250 km/t.

På selve Gardemobanen har togene kun tillatelse til å kjøre i 210 km/t. Det er farten flytogene holder på strekningen i dag. Likevel var det et krav i bestillingen av CAF-togene at de kunne kjøre 250 km/t. Ifølge Aftenposten håper Flytoget at de etter hvert skal få lov av Samferdselsdepartementet til å øke farten til 250 km/t.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Kan komme til å selge Flytoget

Testes i 270 km/t i Tyskland

Før de spanske togsettene ankommer Norge skal de få bryne seg på enda høyere fart i utlandet. I Tyskland skal de testes i 270 km/t. De nye togene blir godkjent for kjøring i hastigheter opptil 245 km/t i Norge.

De nye flytogene er produsert av det spanske selskapet CAF, og skal settes i drift på Gardemobanen i løpet av 2019. I alt er åtte nye togsett bestilt fra Spania. De skal ikke erstatte dagens flytog, men være et supplement.

Les også: Flytoget øker gebyrene etter billettjuks

Ifølge produsenten består togene av fire vogner og har kapasitet til å frakte 248 passasjerer. Reisende får bredere og mer komfortable stoler med justerbar seterygg. I tillegg vil det være USB-utgang ved alle setene, samt wifi om bord.

I tillegg blir det bedre plass til bagasje.

Bildegalleri: Slik ser de nye flytogene ut.

Foto: CAF