Inkabyen Machu Picchu begrenser tilgangen

Video: Den berømte byen besøkes daglig av over 5000 mennesker. et er dobbelt så mange som det Unesco har anbefalt som forsvarlig.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Perus berømte inkaby sliter med overturisme og slitasje. Nå har myndighetene i Peru bestemt seg for å begrense tilgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Machu Picchu ble grunnlagt på toppen av et fjell rundt år 1440 og var bebodd fram til den spanske erobringen av Peru i 1532. De spanske erobrerne fant imidlertid aldri fram til den berømte inkabyen, og byen gikk i glemmeboken fram til den ble gjenoppdaget i 1911.

Siden den gang har horder av turister fra hele verden funnet fram til byen som anses som det fremste symbolet på inkakulturen. Så mange besøker Machu Picchu at peruvianske myndigheter fra 1. januar i år har skjerpet reglene for besøk i et forsøk på å få bukt med overturisme og slitasje, skriver danske BT.

Les også: Sjekk detaljene i inkabyen Machu Picchu

Kun to besøk daglig

Daglig besøker 5000 mennesker inkabyen. Det er dobbelt så mange som det Unesco har anbefalt som forsvarlig. I 2014 ble det innført krav om at utenlandske turister bare får besøke den historiske byen sammen med en guide. I 2017 stengte myndighetene Machu Picchu midt på dagen, slik at det kun er tillatt med morgen- og ettermiddagsbesøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erfaringen har imidlertid vist at de aller fleste turistene foretrekker å komme tidlig på morgenen for å få så mange timer som mulig for å oppleve den historiske byen.

Les også: Machu Picchus nabo

SE VIDEO: En sjelden gnager i Peru er fotografert for første gang:

Krever booking av tidspunkt

De innstrammede reglene som ble innført 1. januar i år innebærer at turister nå må booke tidsspesifikke besøk - og at hvis man kommer mer enn én time for sent, mister man retten til å komme inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøkets maksimale lengde skal også reduseres, fra seks og en halv time til fire timer.

Myndighetene kaster dessuten inn en gulrot til de som velger å besøke Machu Picchu litt senere på dagen. Besøker du mellom klokken 9 og 12 om morgenen, får du gratis adgang til Manuel Chavez Ballon-museet ved Machu Picchu. Booker du et enda senere besøk, lokkes du med gratis adgang til Raqchi-tempelet som også stammer fra inkatiden.

Adgangsbilletten til den berømte inkabyen vil fortsatt være den samme, med 152 peruvianske soles for voksne. Rundt 390 norske kroner.

Les også: Nå kan du ta gondolbane til den historiske fjellbyen