Makedonia bytter navn etter langvarig strid

Folkevalgte i diskusjon før en sesjon om navnebyttet startet i nasjonalforsamlingen onsdag. Fredag stemte de over navnebyttet, som ble vedtatt med to tredelers flertall. Foto: AP / NTB scanpix
Folkevalgte i diskusjon før en sesjon om navnebyttet startet i nasjonalforsamlingen onsdag. Fredag stemte de over navnebyttet, som ble vedtatt med to tredelers flertall. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Makedonia vil bytte navn til Republikken Nord-Makedonia etter en langvarig strid med Hellas. Det ble klart fredag etter en avstemming i nasjonalforsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

81 av de 120 folkevalgte stemte for det nye navnet, ifølge nasjonalforsamlingens leder Talat Xhaferi.

Konflikten med nabolandet Hellas ser dermed ut til å gå mot slutten. Hellas' statsminister Alexis Tsipras gratulerte fredag kveld sin makedonske kollega Zoran Zaev med navnebyttet, som må formelt godkjennes av den greske nasjonalforsamlingen.

– Statsministeren gratulerer Zoran Zaev med den vellykkede avslutningen på prosessen, heter det i en uttalelse fra Tsipras' kontor.

De to landene har vært i konflikt om navnet helt siden Makedonia ble uavhengig fra Jugoslavia i 1991. Hellas har nemlig gjort krav på navnet Makedonia og dets historiske arv for den nordgreske regionen med samme navn.

Hellas har lovet å ende sin motstand mot Makedonias inntog i NATO og EU dersom landet skiftet navn.