GPS-jamming kan true sikkerheten i nord

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som heftig vær herjer i Finnmark, er det igjen oppdaget forstyrrelser av GPS-signalene. Det kan gå ut over sikkerheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble det registrert forstyrrelser i GPS-signalene nær grensen til Russland og Kolahalvøya, melder Barents Observer. Luftfartstilsynet har varslet flytrafikken i området, men er ikke bekymret for flysikkerheten, ettersom det finnes alternative navigasjonssystemer.

I andre sammenhenger kan derimot GPS-blokkering eller -forstyrrelser få alvorlige konsekvenser, for eksempel når nødetatene rykker ut.

– Politibiler og andre enheter bruker GPS-navigasjon. Forrige vinter klarte vi å redde livet til en savnet person fordi han utløste GPS-nødsenderen sin. Uten GPS-signalet ville vi ikke vært i stand til å finne ham i den tunge snøen, forteller politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark.

I november bekreftet forsvarsministeren overfor Barents Observer at GPS-jammingen stammet fra Kolahalvøya. Russland har imidlertid benektet alle anklager. Ambassaden i Oslo har ikke svart på spørsmål fra nettavisen om hvor GPS-jammingen kom fra.

Politisjef Hætta sier at kontoret hennes har tatt opp spørsmål rundt GPS-jammingen i møter med det russiske sikkerhetspolitiet FSB.

FSB svarte at de ville undersøke saken.