Politiet håper nye tips vil føre bortføringssaken videre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har mottatt en rekke tips etter at de gikk ut offentlig med den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen. De håper tipsene kan føre saken videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke kommentere antall nå i kveld, sier politiinspektør Tommy Brøske, som leder felles enhet for etterretning og etterforskning i Øst politidistrikt, til NTB onsdag kveld.

Politiet jobber nå med å bearbeide tipsene, og Brøske sier det er for tidlig å kommentere innholdet.

– Etterforskningen er nå i en fase hvor vi trenger informasjon. Det er ellers ikke kommet noe nytt som jeg kan kommentere nå. Det er heller ikke å forvente i en sånn sak at den snus opp ned på kort tid. Men vi håper at vi kan komme oss videre ved å få inn ny informasjon, sier han.

Politiet har etterforsket saken i flere uker.

68 år gamle Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble sist sett 31. oktober i fjor. Hun antas å ha blitt bortført fra hjemmet på Fjellhamar i Lørenskog i Akershus. Hun er gift med Tom Hagen, som står på 172. plass på Kapitals liste over Norges rikeste personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kryptovaluta

Politiet etterforsker en antatt bortføring av Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Privat / NTB scanpix
Politiet etterforsker en antatt bortføring av Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Privat / NTB scanpix

Politiet bekrefter at det har kommet både trusler og krav om løsepenger – i form av kryptovaluta.

Ifølge VG dreier det seg om et beløp på 9 millioner euro – nærmere 90 millioner norske kroner. Kravet skal være å få summen i kryptovalutaen monero, som er laget på en måte som gjør at transaksjonene ikke kan spores.

Valget av valuta kan tyde på at bortføringen ikke var godt gjennomtenkt, mener seniorrådgiver Vidar Sandland ved Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS).

Kryptovalutaen monero er nemlig såpass liten at summen det kreves tilsvarer over 1,15 prosent av alle monero som finnes i markedet, ifølge E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det sier jo kanskje at dette ikke var så gjennomtenkt. For det er vanskelig å få tak i denne valutaen i den størrelsesorden.

– Det kan jo kanskje si noe om de som står bak. De har kanskje hørt at dette er den beste valutaen å bruke om du vil være anonym, sier Sandland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Ekspert: Valg av kryptovaluta kan tyde på lite gjennomtenkt bortføring

Uvisst hvor

Politiet mener imidlertid det er tegn som tyder på at profesjonelle står bak bortføringen.

– Det er ting ved saken som, uten å gå i detaljer, kan tyde på profesjonalitet, sier politiinspektør Brøske.

Politiet ønsker ikke å si noe om det er tegn i boligen som tyder på kamp eller innbrudd, men opplyser at de har sikret flere spor i huset.

NRK meldte onsdag at det er funnet flere ark med beskjeder i hjemmet til Hagen. Språkeksperter er hyret inn for å undersøke disse arkene.

Ifølge VGs opplysninger er det også funnet en skriftlig beskjed på gebrokkent norsk i huset. Der skal det ha stått at 68-åringen ville bli drept dersom politiet ble kontaktet.

– Grusom og umenneskelig handling

Svein Holden ble oppnevnt som Tom Hagens bistandsadvokat av Nedre Romerike tingrett i slutten av november. Han forteller at familien opplever saken som «en grusom og umenneskelig handling».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier familien ikke er avvisende til et mulig pengekrav dersom det kommer et sikkert tegn på at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er i live.

– Hvis man i etterkant av denne dagen kommer i kontakt med motparten, og får et bevis på at Anne-Elisabeth har det bra, så er familien innstilt på å innlede en prosess for å få henne tilbake, sier Holden til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har familien har fulgt politiets råd om ikke å betale løsepenger.

Bevæpnet politi har vært i beredskap døgnet rundt

Over lengre tid har et betydelig antall spesialtrente politifolk stått klare til aksjonere etter den mulige bortføringen av Anne-Elisabeth Falkevik.

Ifølge TV 2 har en gruppe med IP3-godkjente politifolk, som er spesielt trente for skarpe oppdrag, blitt stasjonert på Lillestrøm i forbindelse med saken. Politifolkene har inngått i en døgnkontinuerlig beredskap for å kunne slå til når som helst, dersom det skulle bli nødvendig. Mange av dem skal ha gått kledd i sivilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV 2 opplyser imidlertid at de ikke er kjent med om en slik ekstraordinær beredskap fremdeles er på plass.

Enorme ressurser har blitt lagt ned fra politiets side for å etterforske og håndtere saken. Øst politidistrikt, som leder etterforskningen, har blant annet fått bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol.

I tillegg er statsminister Erna Solberg (H) blitt orientert om den antatte bortføringen og ressurssituasjonen som regnes å være krevende for Øst politidistrikt.

Les mer: Solberg ble orientert om den antatte Hagen-bortføringen

Se politiets pressekonferanse fra onsdag formiddag her: