Topper i regjeringspartiene vil fristilles i abortsaken

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utenfor Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland der regjeringsforhandlingene startet onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utenfor Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland der regjeringsforhandlingene startet onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politikere fra Frp og Høyre vil ikke la seg tvinge til å være med på å forby tvillingabort og krever å bli fristilt i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF går inn i regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland med endring av abortloven som et sentralt krav. Fra før har Venstre og Frp satt ned foten for å endre paragraf 2c i abortloven, som tillater senabort dersom fosteret er alvorlig sykt. Torsdag sa KrFU-leder Martine Tønnessen til NRK at KrF kan nøye seg med et forbud mot såkalt tvillingabort.

Nå skyter Frps helsepolitiske talskvinne Åshild Bruun-Gundersen ned også dette kravet. Til Klassekampen sier hun at hun ikke vil stemme for innstramminger i abortloven. Hun forventer også at Frps stortingsrepresentanter blir fristilt i behandlingen av alle eventuelle endringer i abortloven, slik tradisjonen er i Frp.

– Frp fristiller alltid sine representanter i spørsmål tilsluttet abort og bioteknologi. Og jeg har ikke gitt noen frikort til å forhandle vekk min stemme, sier Bruun-Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at sist denne saken ble diskutert Stortinget, var det bare én representant fra Frp som åpnet for et forbud mot fosterreduksjon.

Bruun-Gundersen får støtte fra Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde når det gjelder forventningen om fristilling.

– Høyre har tradisjon for å fristille i slike spørsmål, og det forventer jeg å få være dersom det blir spørsmål om endringer av dagens abortlov, sier Lunde.