Rettssaken etter Khashoggi-drapet har startet i Saudi-Arabia

Jamal Khashoggi på et bilde fra 2011. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Jamal Khashoggi på et bilde fra 2011. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken for de elleve tiltalte i Khashoggi-saken startet torsdag i Saudi-Arabia. Aktor ba som ventet om dødsstraff for fem av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de tiltalte var til stede under rettsmøtet i Riyadh, ifølge det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

Byrået oppgir få opplysninger om rettssaken og har ikke bekreftet navnene til de tiltalte. Når neste rettsmøte finner sted, er ikke kjent.

Påtalemyndigheten skriver i en uttalelse at de har sendt en forespørsel til tyrkiske myndigheter om å få overlevert bevismaterialet de sitter på om saken.

– Vi har per dags dato ikke mottatt dette, og vi venter fortsatt på svar, står det i uttalelsen.

Krevde utlevering

Tidligere har tyrkiske myndigheter forsikret at de har delt sitt bevismateriale både med Saudi-Arabia og andre land. Tyrkia har også krevd å få de mistenkte utlevert, uten å få gehør for dette.

Jamal Khashoggi var en regimekritisk saudiarabisk journalist som levde i eksil i USA og blant annet skrev for The Washington Post. Tidligere i karrieren hadde han også vært redaktør og rådgiver for Saudi-Arabias regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ble drept på Saudi-Arabias konsulat i den tyrkiske storbyen Istanbul 2. oktober i fjor, da han skulle hente papirer han trengte for å gifte seg med sin tyrkiske forlovede.

Innrømte drapet

Saudi-Arabia avviste lenge at drapet hadde funnet sted, men innrømmet det til slutt. Landets påtalemyndighet mener saudiarabiske agenter drepte Khashoggi uten å ha fått klarsignal fra høyere hold.

Kritikere av landets regime og kilder i den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA mener imidlertid at drapet må ha vært beordret av Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman. Dette er blitt tilbakevist av saudiarabiske myndigheter.