Flest midlertidig ansatte ved universitetene i Oslo og Bergen

For å få ned bruken av midlertidige har Stortinget vedtatt innstramminger av lovverket for statlig ansatte. Midlertidighetstallene har likevel ligget rundt 18 prosent for de vitenskapelig ansatte ved høgskoler og universiteter i hele Erna Solbergs regjerings­periode. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
For å få ned bruken av midlertidige har Stortinget vedtatt innstramminger av lovverket for statlig ansatte. Midlertidighetstallene har likevel ligget rundt 18 prosent for de vitenskapelig ansatte ved høgskoler og universiteter i hele Erna Solbergs regjerings­periode. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

23 prosent av de vitenskapelig ansatte ved universitetene i Oslo og Bergen har kun en midlertidig stilling. Andelen i arbeidslivet generelt er 9 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser tall hentet fra Statens database for høyere utdanning, samlet av Forskerforbundet, fra høsten 2018. Mens andelen midlertidig ansatte i arbeidslivet generelt er 9 prosent, er andelen dobbelt så høy, 18,3 prosent, blant vitenskapelig ansatte i akademia, og altså klart høyest ved de største universitetene i landet, skriver Klassekampen. Tallet har ligget rundt 18 prosent i hele Erna Solbergs regjerings­periode, selv om Stortinget har vedtatt innstramminger av lovverket for statlig ansatte.

Påtroppende leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet sier forbundet er både bekymret for de midlertidig ansattes arbeidsvilkår og for rekrutteringen til forskning.

– Forskere bruker sine mest produktive år på å bygge kompetanse for å oppnå fast ansettelse. De jobber nær en dag mer i uka enn andre statsansatte, men er i snitt over 40 år før de får tilbud om fast jobb, sier Lind.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier hun har tro på raske endringer med den nye loven for statsansatte. Hun sier også at den totale midlertidigheten i undervisnings- og forskerstillinger ble redusert med rundt et halvt prosentpoeng fra 2016 til 2017.