Canada vil kansellere stor våpenkontrakt med Saudi-Arabia

Canadas statsminister Justin Trudeau ønsker å kansellere en stor kontrakt med Saudi-Arabia, om salg av over 700 pansrede personellkjøretøy til landet.
Canadas statsminister Justin Trudeau ønsker å kansellere en stor kontrakt med Saudi-Arabia, om salg av over 700 pansrede personellkjøretøy til landet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Canada vil slå en strek over en stor avtale om våpensalg til Saudi-Arabia. Årsaken er landets krigføring i Jemen og drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenavtalen ble inngått av tidligere statsminister Stephen Harper i 2014 og hadde opprinnelig en verdi på nærmere 100 milliarder kroner.

Ifølge avtalen skulle Saudi-Arabia kjøpe hele 928 pansrede personellkjøretøy av typen LAV 6, produsert av General Dynamics og utstyrt med kanoner.

Etter omfattende protester fra canadiske menneskerettighetsaktivister og opposisjonen, som viste til Saudi-Arabias krigføring i Jemen, ble det tidligere i år besluttet å redusere antallet til 742 og selge en versjon uten kanon.

Ekstremt vanskelig

Statsminister Justin Trudeau har tidligere hevdet at det vil være «ekstremt vanskelig» å trekke seg fra kontrakten med Saudi-Arabia, uten at det vil resultere i en gigantisk bot for Canada.

Saudi-Arabias drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi i oktober gjør imidlertid at Canada nå vil undersøke mulighetene for, og konsekvensene av å trekke seg fra kontrakten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi arvet faktisk en kontrakt på 15 milliarder canadiske dollar, undertegnet av Stephen Harper, om å eksportere disse pansrede kjøretøyene til Saudi-Arabia. Nå vurderer vi om det lar seg gjøre å trekke eksportlisensen for disse, sier Trudeau til CTV.

Iskaldt forhold

Trudeaus forhold til Saudi-Arabia er fra før iskaldt, etter at myndighetene i Riyadh kastet ut den canadiske ambassadøren som krevede løslatelse av fengslede menneskerettighetsaktivister og frøs all handel og alle investeringer i Canada.

Canada har også satt 17 saudiarabiske statsborgere, som knyttes til drapet på Khashoggi, på sanksjonsliste.

Trudeau har antydet at en kansellering av kontrakten om å selge pansrede personellkjøretøy kan resultere i en bot på over 6 milliarder kroner.

Tyskland har stanset våpensalget til Saudi-Arabia, og Norge, Sverige og Finland har også stanset salg av alt militært utstyr til landet som følge av krigføringen i Jemen og drapet på Khashoggi.