Statsråden snur – Troms og Finnmark blir like sterke i fellesnemnda

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunalminister Monica Mæland etterkommer kravet om at Finnmark og Troms får 19 medlemmer hver i nemnda som skal forberede sammenslåingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsker å imøtekomme Troms og Finnmarks ønsker. Fellesnemnda er fylkeskommunenes eget organ, og når nå begge parter er enige om veien videre, mener jeg det er riktig å legge til rette for at arbeidet kan starte opp på en god måte, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Endringene er nedfelt i en revidert forskrift om sammenslåingen av de to fylkeskommunene. Kravet om lik representasjon i nemnda – 19 medlemmer fra hver fylkeskommune – er fremmet av begge parter. I den gamle forskriften var Troms tildelt 19 representanter og Finnmark 9.

– I tillegg har jeg på eget initiativ endret forskriftens § 3 slik at fylkeskommunene sammen kan vedta endringer i fellesnemndas arbeidsoppgaver og fullmakter. Nå er det opp til fylkeskommunene selv å ta styring og ansvaret for arbeidet med å etablere den nye fylkeskommunen, sier Mæland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den vedtatte sammenslåingen har i lang tid skapt stor uro, og et flertall av finnmarkingene som deltok i en folkeavstemning tidligere i år, sa nei. Finnmark fylkesting nektet i sommer å velge medlemmer til fellesnemnda som skal forberede sammenslåingen. Det første møtet i fellesnemnda holdes i fylkeshuset i Tromsø 17. desember.

– Jeg er glad for at Troms og Finnmark endelig skal samles og begynne på det viktige arbeidet med å bygge den nye fylkeskommunen, sier Mæland.