VG: Berg-siktelse knyttes til UD-reise til St. Petersburg

Ett av punktene i siktelsen gjelder et oppdrag russerne mener han utførte samtidig som han var i Russland på en helt annen jobb for norsk UD. I over ett år har Berg sitte fengslet i Moskva, siktet for spionasje. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Ett av punktene i siktelsen gjelder et oppdrag russerne mener han utførte samtidig som han var i Russland på en helt annen jobb for norsk UD. I over ett år har Berg sitte fengslet i Moskva, siktet for spionasje. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I november 2015 var Frode Berg på tur til St. Petersburg for UD. På samme reise mener den russiske sikkerhetstjenesten han jobbet for E-tjenesten, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Berg var allerede pensjonist, men Utenriksdepartementet (UD) hadde nytte av kunnskapen hans da det skulle forhandles fram en ny grenseavtale med Russland, skriver avisen. UDs kommunikasjonssjef Frode Andersen bekrefter at Berg var i Russland samme uke som russerne hevder han var på oppdrag for norsk etterretning.

– Vi kan bekrefte at han deltok på et møte i Grensekommisjonen i St. Petersburg 17.–18. november 2015, skriver Andersen i en melding til avisen.

Les også: TV 2: Norske og russiske myndigheter skal ha hatt hemmelige samtaler om Frode Berg

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB mener Berg på den samme reisen, på oppdrag fra E-tjenesten, sendte et brev til en russisk kontakt 20. november.

UD sier de ikke kjenner til noen påstått kontakt mellom Berg og etterretningen på tidspunktet for den aktuelle turen til Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kjenner kun påstandene om spionsiktelsen fra VGs gjengivelse, og vi har derfor ingen forutsetning for å kommentere saken, sier Andersen.

Frode Berg hadde sagt opp jobben i Grensekommisariatet før han ble pågrepet av FSB i Moskva i desember i fjor. Han har ikke vært i Russland for UD etter 2015.

Les også: Etterforskningen ferdig – rettssaken mot Frode Berg starter trolig på nyåret