Norge får sentral rolle i klimaforhandlingene i Polen

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) tildeles en sentral rolle i sluttforhandlingene om regelverket for Parisavtalen i Katowice i Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima- og miljøministeren skal sammen med sitt singaporske kollega lede diskusjonene i klimatoppmøtet i Polen. Diskusjonene har som mål å komme fram til et felles regelverk om utslippsreduksjoner under Parisavtalen.

– Skal vi beholde verden slik vi kjenner den i dag, må klimagassutslippene reduseres raskt. Derfor er det så viktig at vi lykkes med forhandlingene her i Polen, sier Elvestuen.

Diskusjonene starter med ulike grupperinger av land og enkeltland onsdag morgen og skal etter planen avsluttes til helgen.

Les også: Polen vil fjerne landbasert vindkraft

Strid på FNs klimatoppmøte gjorde Ola Elvestuen stum

– Verden må gjennom store og raske utslippskutt

– Den siste rapporten fra FNs klimapanel viser at verden må gjennom store og raske utslippskutt dersom vi skal nå målene i Parisavtalen. Det haster, og vi trenger et tydelig regelverk som gjør det klart hva landene skal gjøre, sier Elvestuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også til stede under klimatoppmøtet er miljøpolitisk talsmann Gisle Meininger Saudland i Frp. Han mener det viktigste Elvestuen bør kommunisere, er å få på plass strengere krav til utslippskutt i de landene der utslippene er størst.

– I land som Kina og India er kullforbruket sterkt økende og Kina brenner eksempelvis halvparten av verdens kull. Også i land som USA og Russland er det rom for store kutt og disse burde også forplikte seg mer, sier Saudland.