Venstre-samling i bånn etter turbulent tid

Venstre-leder Trine Skei Grande sier KrF kan glemme å få Venstre med på noe som vil svekke kvinners rettigheter i abortspørsmålet.
Venstre-leder Trine Skei Grande sier KrF kan glemme å få Venstre med på noe som vil svekke kvinners rettigheter i abortspørsmålet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Venstre-leder Trine Skei Grande tar ansvaret for bråket i partiet de siste dagene, men fikk en ny svak meningsmåling i fleisen da hun samlet troppene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De siste dagene har vært preget av alt annet enn politikk. Det må jeg ta ansvaret for. Nå er jeg veldig glad for at Abid har akseptert min unnskyldning, og at vi har forsont oss, sa Grande i sin tale til partifellene på partiets landsstyremøte lørdag.

– Nå kan vi vende tilbake til alt det vi vet at alle her i salen er opptatt av, nemlig Venstres politikk, Venstres ideer og ikke minst Venstres gjennomslag, fremholdt partilederen.

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja, som deltok på lørdagens møte, har nå skværet opp med Grande, som midt i budsjettprosessen på Stortinget over telefon skjelte ut partifellen i andres påhør.

– Nå har Trine beklaget den samtalen. Hun har beklaget at hun sa det, og hun har beklaget det hun sa. Jeg tar den beklagelsen til meg og aksepterer den fullt ut, sa Raja til NTB torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som for å understreke nok en gang at de to har lagt saken bak seg, fremholdt Grande lørdag om budsjettprosessen:

– Bare så alle har hørt det: Ja, jeg synes Abid gjorde en kjempejobb med å forhandle det i mål på Stortinget.

Velgertrøbbel

Men episoden med Grande og Raja er ikke Venstres eneste problem. Et knapt år etter at partiet gikk inn i regjeringen har det ikke fått noe løft i oppslutning.

De siste fem månedene ligger Venstre under sperregrensen, viser snittet til nettstedet pollofpolls. Lørdag fikk partiet støtte fra 3,8 prosent av de spurte i en måling fra Norfakta for Nationen og Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi klarer ikke å vise hvordan Venstre utgjør en forskjell. Løsningen er å vise folk hvordan vi kan lage en klimapolitikk som både gir vekst og skaper arbeidsplasser, sier Grande til NTB.

Raja har følgende analyse:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For det første må vi være tydelige på hvor vi står politisk. For det andre må vi kommunisere hva vi vil politisk. For det tredje må vi få fram det vi har fått til av gjennomslag, sier han, og legger til at partiet nå må finne ut hvorfor man ikke har fått til dette i året som er gått.

– Vi må styrke kommunikasjonen eksternt og være flinkere til å markere Venstres politikk eksternt. Oppgaven tilhører både lokallag, oss på Stortinget og folk i regjeringen.

Les også: Venstre under sperregrensen på nok en måling

Vil ikke røre abort

Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre sitter nå i sonderinger med KrF om en mulig regjeringsutvidelse. Forhandlinger er ventet på nyåret.

– Det er ikke bare KrF som skal forhandle. Det skal Venstre også. Selv om vi er stolte over det vi oppnådde på Jeløya, har den levd i snart ett år, sa Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun markerte samtidig en rød linje: I abortspørsmålet vil aldri Venstre være med på noe som svekker kvinners rettigheter.

– Abort er en vanskelig sak. Det har det alltid vært mellom oss og KrF. For oss er kvinners valgfrihet grunnleggende. Dette tror jeg blir en krevende prosess.

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet i høst for å forhandle om deler av abortloven. Budskapet ble tatt godt imot i KrF, men møter motbør i Venstre, Frp og Høyre.

Venstres landsstyre behandler i helgen et forslag fra Oslo Venstre om å si nei til endringer i abortloven.

Bakgrunn: Slik er vi gått fra halshogging til fri abort

I forslaget heter det at Venstre vil beskytte retten til selvbestemt abort fram til tolvte uke og «vurdere utvidelse til sekstende eller attende uke». Samtidig heter det at Venstre ikke vil endre paragraf 2 c i abortloven, om svangerskapsavbrudd for barn med fare for alvorlig sykdom.