Manaforts løgner kan føre til strengere straff

Paul Manafort risikerer langt strengere straff enn ti år i fengsel etter at granskerne konkluderer med at han løy og brøt tilståelsesavtalen han hadde inngått. Arkivfoto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix
Paul Manafort risikerer langt strengere straff enn ti år i fengsel etter at granskerne konkluderer med at han løy og brøt tilståelsesavtalen han hadde inngått. Arkivfoto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjentatte løgner fra Paul Manafort innebærer brudd på tilståelsesavtalen hans, sier Robert Mueller. Dermed risikerer Trumps valgkampsjef strengere straff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rettsdokumentene der store deler er strøket ut og unntatt offentlighet er det ett budskap som klart og tydelig kommer fram: Paul Manafort har gjentatte ganger løyet for det føderale politiet FBI og for dem som etterforsker påstandene om russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

– Tiltalte har brutt tilståelsesavtalen på flere måter ved å lyve for FBI og spesialetterforskerne, heter det i dokumentene. Mueller lister opp en rekke punkter den tidligere valgkampsjefen og rådgiveren ikke har vært ærlig om: Fortsatt kontakt med regjeringen etter at han inngikk tilståelses- og samarbeidsavtalen, nedbetaling av gjeld og kontakt med Konstantin Kilimnik, en forretningskontakt amerikanerne mener jobber for russisk etterretning.

– Han har fortalt flere klare løgner – det er ikke snakk om isolerte tilfeller av hukommelsessvikt, står det i dokumentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I papirene som er sendt inn til en føderal domstol, argumenterer påtalemyndigheten for å fremskynde domsavsigelsen mot Manafort. Etter bruddene på tilståelsesavtalen, risikerer 69-åringen langt strengere straff enn de ti årene i fengsel han i utgangspunktet var forespeilet.

Dommen mot Manafort skal først og fremst ta for seg tiltalepunkter knyttet til jobben han har gjort for Moskva-vennlige politikere i Ukraina fra 2004 fram til 2014. Men han er også etterforsket for en mulig rolle i det påståtte samarbeidet mellom Trumps valgkampapparat og russiske myndigheter.

Manafort ble i august funnet skyldig av en jury på en rekke tiltalepunkter og gikk deretter med på å erkjenne skyld for ytterligere punkter i september.