Går mot utsettelse av Italias Krekar-sak

– Jeg har bedt om en utsettelse av saken, sier Enrica Franzini (innfelt), Krekars italienske advokat som aldri har møtt sin klient.
– Jeg har bedt om en utsettelse av saken, sier Enrica Franzini (innfelt), Krekars italienske advokat som aldri har møtt sin klient. Foto: NTB scanpix / avvocato-franzini.it
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krekar har ikke mulighet til å delta under rettssaken mot ham i Italia. – Jeg vil be om at rettssaken utsettes, sier Enrica Franzini, Krekars italienske advokat, til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag 10. desember settes retten i den nord-italienske byen Bolzano. På tiltalebenken vil ikke Mulla Krakar sitte, selv om det er rettet alvorlige terroranklager mot ham.

Noe av det første dommerne må ta stiling til er en henstiling fra Krekars offentlig oppnevnte italienske advokat, Enrica Franzini:

– Jeg vil be om at rettssaken utsettes, sier hun i en epost til ABC Nyheter.

Saken har allerede blitt utsatt en rekke ganger etter at Italia overraskende trakk en utleveringsbegjæring for to år tilbake.

Anklaget for terror

I går ble det kjent gjennom TV 2 at Krekar heller ikke denne gangen har fått utstedt nødvendige reisedokumenter fra norske myndigheter. Det gjør at han ikke har noen mulighet til selv å være tilstede under rettsaken.

Brynjar Meling Foto: NTB scanpix
Brynjar Meling Foto: NTB scanpix

– Vi var gitt en frist i begynnelsen av oktober, og den har vi holdt oss innenfor. Vi har gjort akkurat det vi skal for å oppfylle kravene, og gjør det vi kan for at Krekar kan møte i retten i Italia, sa Krekars norske advokat Brynjar Meling i går kveld, i følge NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Melings italienske Krekar-finte

Krekar står tiltalt for terrorplanlegging og for å ha ledet et terrornettverk, Rawti Shax, med påstått tilknytning til ekstremistgruppa IS.

Fem menn bosatt i Italia er allerede blitt dømt i saken på beviser fra en felles europeisk etterforskning. De har sonet straffer på mellom fire og seks års fengsel i høysikkerhetsfengsel – og skal utvises fra Italia etter endt soning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar

* 60 år gammel kurder fra Nord-Irak. Egentlig navn Najmuddin Faraj Ahmad.

* Født 7. juli 1956. Til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken henlagt, blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.

* Vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

* Kunne ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.

* Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Etter endt soning i januar 2015 besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.

* I februar 2015 uttalte Krekar seg til NRK om en av kurderne han tidligere var dømt for å ha truet. Politiet så på dette som nye trusler og offentlig oppfordring til straffbar handling.

* 30. oktober samme år ble Krekar dømt i Oslo tingrett til halvannet års fengsel for trusler og til å betale 75.000 kroner i erstatning. Ble senere frifunnet i Borgarting lagmannsrett. I en sivil sak ble han likevel dømt til å betale 40.000 kroner i oppreisning til kurderen. Krekar krevde samtidig selv 200.000 kroner i oppreisning etter at han ble frikjent.

* 12. november 2015 ble Krekar pågrepet som en av en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax, og krever ham utlevert.

* 9. juni startet Oslo tingrett behandlingen av utleveringsbegjæringen for Krekar og en 42 år gammel irakisk statsborger bosatt i Drammen.

* 29. juni slo Oslo tingrett fast at Krekar kan utleveres til Italia.

* 21. oktober fastholdt Borgarting lagmannsrett at Krekar kan utleveres.

* 23. november forkastet Høyesterett Krekars anke over lagmannsrettens avgjørelse.

* 30. november opplyser Riksadvokaten at Italias begjæring om utlevering av mulla Krekar vil bli trukket tilbake, og beordrer at Krekar løslates.

*Rettssaken mot Krekar og fem andre tiltalte i saken startet 13. mars i Bolzano, men ble utsatt til slutten av oktober på grunn av behov for oversetting av flere lydopptak, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA.

* Saken ble deretter utsatt til 10. desember.

Også flere britiske statsborgere står anklaget i samme sak, men heller ikke de har vært i Bolzano for å forklare seg. Krekar bestrider på sin side anklagene og sier de overvåkede samtalene har handlet om å danne et lovlig kurdisk, politisk parti.

Video umulig

Tidligere har det vært antydet at Krekar skulle kunne forklare seg over videolink fra Oslo. Denne muligheten mener advokat Franzini for tiden ikke er praktisk gjennomførbar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter det jeg kjenner til, har ikke domstolen i Bolzano teknisk utstyr for en videolink, opplyser hun.

Etter planen skal rettssaken mot Krekar starte ved domstolen i nord-italienske Bolzano 10. desember. Foto: Ntb Scanpix / Google maps
Etter planen skal rettssaken mot Krekar starte ved domstolen i nord-italienske Bolzano 10. desember. Foto: Ntb Scanpix / Google maps

For to år siden var Norge nær ved å utlevere Krakar, men da trakk Italia overraskende tilbake sin utleveringsbegjæring.

I 2016 sa advokat Meling at Krekar bare ville dra til Italia for å forklare seg hvis han ble gitt en garanti for å kunne komme tilbake til Norge etterpå. Om det nå er stilt et slikt krav er ikke kjent, skriver NTB.

Les også: Mulla Krekar får ikke reisedokumenter for å reise til Italia

I går ville justisminister Tor Mikkel Wara ikke si noe om saken til TV 2, selv om «Krekar-saken» var en svært høyt prioritert politisk sak for FrP før de kom i regjering. Heller ikke noen i UDI ville da kommentere saken.