Sviende korreks for May i Parlamentet

Storbritannias regjeringsadvokat Geoffrey Cox på vei til et regjeringsmøte tirsdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Storbritannias regjeringsadvokat Geoffrey Cox på vei til et regjeringsmøte tirsdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Theresa Mays regjering har lidd nederlag i striden om et viktig brexitnotat. Et flertall i Parlamentet slo fast at regjeringen ikke fulgte instruksen den fikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Labour og fem andre opposisjonspartier som anklaget regjeringsadvokat Geoffrey Cox for «forakt for Parlamentet» etter at han mandag bare ga fra seg et 45 sider langt sammendrag av de juridiske protokollene om brexit, som opposisjonen hadde bedt om å få.

Avstemningen endte med nederlag for statsminister Theresa May og regjeringen, da 311 parlamentarikerne stemte for og 293 imot, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Cox er regjeringens fremste rådgiver i juridiske saker, og det juridiske notatet har vært sentralt i konflikten i forkant av avstemningen. Han sitter i regjeringen i en rolle som tilsvarer embetet som regjeringsadvokat i Norge.

Vil ha mer innsyn

Konflikten dreier seg om fullt innsyn i protokollene fra selve forhandlingene med EU. Det vil også vil gi økt innsikt i hva May har måttet gi fra seg i prosessen, forklarer førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler om parlamentarisk innsyn og demokrati. Man vil unngå å komme i en situasjon hvor de 650 folkevalgte ikke har fullt innsyn i dokumentene og stemmer på galt grunnlag, sier han til NTB.

– Alle har innsyn i avtalene, mens opposisjonen mener det også bør gis innsyn i protokollene fra selve møtene for å få en bedre forståelse av avtalen.

Mustad tror en grunn til at regjeringen ikke har frigitt protokollene, kan være et ønske om å unngå at debatten i nasjonalforsamlingen skal dreie seg for mye om veien fram til avtalen som nå ligger på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia-kjenneren tror imidlertid ikke den opphetede diskusjonen tirsdag får noen direkte konsekvenser for selve brexitavstemningen neste tirsdag.

– Jeg tror ikke det. Men jeg skjønner likevel at parlamentarikerne ber om dette. Det handler om parlamentarisk åpenhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nok et nederlag

Nederlaget tvang Mays regjering til å love å utlevere hele den fyldige protokollen til Parlamentet.

– Underhuset har talt, og dette er av stor konstitusjonell og politisk viktighet, sa Labour-representant Keir Starmer.

Kort tid etter det første nederlaget, gikk nok en avstemning dårlig for den pressede statsministeren. Flertallet ga da sin tilslutning til et lovtillegg som gir større beslutningsmakt til parlamentsmedlemmene hvis Mays brexit-utkast blir stemt ned i neste uke.

Tirsdag starter en fem dager lang debatt om brexitavtalen Mays regjering har forhandlet fram med EU, og timingen for høringen om protokollen var mildt sagt ubeleilig for May og hennes regjering.

Parlamentarikerne står nå uansett foran en maratonuke, der det blir åtte timer med brexitdebatt hver dag, med unntak av fredag.