Astronauter framme på romstasjonen etter vellykket ferd

Video: Her forlater de tre astronautene jorden.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre astronauter er framme på Den internasjonale romstasjonen etter en vellykket tur. Dermed er en mannskapskrise avverget etter en avbrutt oppskyting i oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et russisk Sojuz-fartøy med de tre om bord ble koblet sammen med romstasjonen ISS klokka 18.23 norsk tid. Fartøyet ble skutt opp fra Bajkonur-basen i Kasakhstan seks timer tidligere.

Etter sammenkoblingen må mannskapet vente i rundt to timer for en teknisk sjekk, før lukene mellom Sojuz-fartøyet og romstasjonen kan åpnes.

I oktober førte en sensorfeil på bæreraketten til at mannskapet på et annet Sojuz-fartøy måtte avbryte oppskytingen og nødlande i Kasakhstan. Siden mannskapet på romstasjonen rulleres jevnlig, blant annet fordi Sojuz-fartøyene har en begrenset levetid i verdensrommet, sto ISS i fare for å måtte være uten mannskap i en periode.

Nå er imidlertid nytt personell på plass. De tre er den erfarne russeren Oleg Kononenko, canadiske David Saint-Jacques og amerikanske Anne McClain. Kononenko har tidligere tilbrakt 533 døgn i rommet, mens de to øvrige er på sin første tur.

De russiske Sojuz-fartøyene er de eneste som for tiden frakter personell mellom ISS og jorden.

En av oppgavene til de nye mannskapet blir å inspisere utsiden av ISS, blant annet for å sjekke et hull som har ført til en liten luftlekkasje.