Pompeo forsvarer amerikansk militærstøtte til Saudi-Arabia

Utenriksminister Mike Pompeo (t.h.) forsvarte onsdag USAs militærstøtte til Saudi-Arabia og landets krigføring i Jemen under en lukket orientering i Senatet. Foto: AP / NTB scanpix
Utenriksminister Mike Pompeo (t.h.) forsvarte onsdag USAs militærstøtte til Saudi-Arabia og landets krigføring i Jemen under en lukket orientering i Senatet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten i Jemen ville ha vært mye verre uten amerikansk militærstøtte til Saudi-Arabia, hevder USAs utenriksminister Mike Pompeo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional koalisjon som støttes av USA.

USA forsyner også Saudi-Arabia med store mengder våpen og militært utstyr, noe president Donald Trump forsvarer, til tross for økende kritikk både i og utenfor Kongressen.

Utenriksminister Mike Pompeo forsvarer også den amerikanske militærstøtten til Saudi-Arabia og hevder stans i denne vil ha gjort vondt verre i Jemen.

Les også: Jemen-samtaler i Sverige i desember

– Helsikes mye verre

– Jeg ser med sorg på lidelsene i Jemen, men om USA ikke var involvert i Jemen, ville det ha vært helsikes mye verre der, var budskapet fra Pompeo da han bak lukkede dører i Senatet onsdag orienterte om Trump-administrasjonens støtte til Saudi-Arabia.

Pompeo understreket at den amerikanske støtten til krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen er et viktig ledd i Trump-administrasjonens mål om å demme opp for iransk innflytelse i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Redd Barna: 85.000 barn har dødd av underernæring i Jemen

Ikke noe valg

– Saudi-Arabia har ikke annet valg enn å utkjempe denne konflikten, og dersom vi vender dem ryggen, vil det true amerikanske interesser, sa Pompeo, ifølge en utskrift av talen han skulle holde.

Minst 10.000 mennesker er drept siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne, og halvparten av Jemens befolkning – rundt 14 millioner mennesker – trues nå ifølge FN av en sultkatastrofe.

Les også: Kilder: Minst 149 drept i Hodeida i Jemen

Våpensalg

Flere land, blant dem Norge, Danmark, Finland og Tyskland har stanset eksporten av våpen og militært utstyr til Saudi-Arabia, og selv republikanere i Kongressen har tatt til orde for at USA skal gjøre det samme.

Kravet fikk ny styrke etter at Saudi-Arabia erkjente at den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi, som bodde i USA og var skribent for Washington Post, ble drept under et besøk på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i Tyrkia 2. oktober.