Rapport: Religionsfrihet trues i hvert femte land

Kirker verden rundt, som Madonna della Salute i Venezia, bades i rødt lys denne måneden for å markere rapporten som ble publisert torsdag.
Kirker verden rundt, som Madonna della Salute i Venezia, bades i rødt lys denne måneden for å markere rapporten som ble publisert torsdag. Foto: Luigi Costantini / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Religionsfriheten er under press i hvert femte land i verden, delvis på grunn av økende «aggressiv ultranasjonalisme», ifølge en rapport fra katolske ACN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilfeller av religiøs forfølgelse er avdekket i 21 land i løpet av en toårsperiode fram til juni i år. Niger, Myanmar, India og Kina er blant landene, heter det i rapporten fra Aid to the Church in Need (ACN), en katolsk organisasjon.

Diskriminerende handlinger er avdekket i 17 andre land, blant dem Algerie, Tyrkia og Russland, står det i rapporten.

– Vi har observert en bagatellisering av angrep på religionsfriheten, sier Marc Fromager, som leder ACNs franske avdeling.

Situasjonen har forverret seg i 18 av de 38 landene.

– Denne fiendtligheten mot minoriteter har forverret seg til et nivå som vi kan kvalifisere som aggressiv ultranasjonalisme, sier han.

Fromager viser til at kirker er blitt ødelagt i Kina og at muslimer tilhørende uigur-minoriteten har blitt hindret fra å delta i fastemåneden ramadan, mens tibetanske buddhister fortsatt forfølges.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Nasjonalister innsettes i Bosnias tredelte presidentskap

Spenningen er blitt mer dempet i Syria og Irak etter at ekstremistgruppen IS har svekket seg, noe som også har gjort det mulig for noen kristne å dra hjem, heter det også i rapporten.

Forfølgelse på religiøst grunnlag ser ikke ut til å være noe problem i Europa, men Fromager peker på «en bekymringsfull øking i ekstremistiske angrep som er spesielt motivert av religiøst hat». I Frankrike har antisemittiske handlinger økt 69 prosent i årets ni første måneder.

Aktuelt: Macron under fredsmarkering: – Nasjonalisme er et svik