Nissan kaster skandalerammet styreleder

Carlos Ghosn har i årtier hatt toppstillinger i fransk og japansk bilindustri. Nå er han mistenkt for økonomisk kriminalitet. Arkivfoto: AP / Kin Cheung / NTB scanpix
Carlos Ghosn har i årtier hatt toppstillinger i fransk og japansk bilindustri. Nå er han mistenkt for økonomisk kriminalitet. Arkivfoto: AP / Kin Cheung / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styret for den japanske bilprodusenten Nissan vil ikke lenger ha Carlos Ghosn som styreleder. Ghosn er mistenkt for økonomisk kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrets beslutning om å avsette Ghosn, var enstemmig, opplyser bilselskapet torsdag.

Nissan hadde satt i gang en intern gransking av 64-åringen etter å ha mottatt et varsel, og har samarbeidet med påtalemyndigheten. Også et annet styremedlem, Greg Kelly, er mistenkt i saken. Begge vil beholde plassene i styret, inntil selskapets generalforsamling har valgt nytt styre.

Varetektsfengslet

Ghosn ble onsdag varetektsfengslet i ti dager mens etterforskningen av ham pågår.

Han er mistenkt for å ha underrapportert inntekten sin i selskapets økonomiske rapportert til japanske myndigheter. Lovbruddet har en strafferamme på opptil 760.000 kroner og opptil ti års fengsel, ifølge påtalemyndigheten. Også selskapet selv kan bli holdt ansvarlig, opplyser assisterende riksadvokat Shin Kukimoto. .

64-åringen er også administrerende direktør for den franske bilprodusenten Renault, men selskapets styre satte tirsdag inn en midlertidig erstatter for ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krisemøte

Ghosn er en svært viktig figur i internasjonal bilindustri, men også i fransk næringsliv. Han har stått bak store omstillinger i både Renault og Nissan og har vært en sentral figur i det omfattende industrisamarbeidet mellom Renault, Nissan og Mitsubishi. Alliansen har tilsammen 450.000 ansatte globalt og solgte 10,6 millioner biler i fjor.

Torsdag ettermiddag skal den franske finans- og næringsministeren Bruno Le Maire møte Japans nærings- og industriminister Hiroshige Seko for å diskutere situasjonen.