Trump, Brexit og Italia: – Det er absolutt grunn til uro for norsk økonomi

HANDELSKRIG: – Norge er et lite land i store internasjonale verdikjeder. Det gjør norsk industri utsatt for globale handelskriger, sier NUPI-forsker Arne Melchior.
HANDELSKRIG: – Norge er et lite land i store internasjonale verdikjeder. Det gjør norsk industri utsatt for globale handelskriger, sier NUPI-forsker Arne Melchior. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge kan i første omgang tjene på en skikkelig handelskrig mellom USA og Kina. Så kommer smellen. Og jammen er Italia også skummel for norsk økonomi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Det var noe av budskapet fra NUPI-forsker Arne Melchior og Norges Banks visesentralbanksjef Jon Nicolaisen da næringslivsorganisasjonen Norsk Industri diskuterte virkningen av internasjonal handelsuro for norske eksportnæringer.

At det absolutt er grunn til uro, kom fram under organisasjonens konferansedager Industri Futurum som avsluttes tirsdag.

– Alt som skjer nå, representerer risiko for norsk næringsliv. 80 prosent av det vi produserer, eksporteres. Internasjonal utvikling de siste årene har ført oss inn i en fase med usikkerhet og ustabilitet i den internasjonale handelsorden, understreker direktør Knut Baumann i Norsk Industri.

Norsk gevinst kan lett gå tapt

Overraskende nok kunne imidlertid NUPI-eksperten på handelspolitikk, Arne Melchior, konstatere at en full handelskrig mellom USA og Kina i utgangspunktet vil gi Norge og andre vestlige land fordeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det paradoksale er at tredjeland kan tjene på handelskrigen. Norsk eksport til USA får mindre konkurranse fra Kina, sa Melchior, som i september utga boka Free trade agreements and globalisation (Frihandelsavtaler og globalisering) på det internasjonale markedet.

Men norsk gevinst av handelskrig mellom stormaktene blir kortvarig moro, fortsatt ifølge Melchior.

– Den type gevinst undermineres av økonomisk tilbakegang globalt, som kan gi lavere oljepris. En liten endring i oljeprisen kan ha langt større betydning for Norge enn høy toll på en enkelt vare, som makrell, sier Melchior til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge lite ledd i global kjede

Og hvis handelskrigen sprer seg til aluminium, som det allerede har skjedd for stål, kan det øke tapet for Norge, framholder Melchior.

Men det er også et annet forhold som gjør Norge utsatt for nedgang i internasjonal økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin nye bok har NUPI-forskeren gransket hvor internasjonale verdikjedene er for produkter fra ulike land. Verdikjede betyr prosessen med å lage en vare helt fra de grunnleggende råstoffene til de enkelte delene og fram til sluttproduksjon.

I våre dager kan det inkludere elementer fra mange land, mens giganter som Kina kan være selvforsynt fra A til Å.

Det spesielle med Norge er at vi er usedvanlige store på deltakelse i internasjonale verdikjeder. I Melchiors oversikt er Norge nr. 4 på en liste for hvor stor andel av eksporten som inngår i en slik verdikjede.

17,2 prosent av innsatsen til norsk eksport stammer fra utlandet.

Men hele 40,5 prosent av eksporten vår inngår i andre lands verdikjeder. Dermed blir Norge som et lite land ekstra utsatt for svingninger i økonomi og dermed produksjon globalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor i Brexit-køen kommer Norge?

Den uklare situasjonen Storbritannia står oppe i etter folkeavstemingen som førte til utmelding, Brexit, er et annet uromoment for Norsk Industri og andre norske eksportnæringer.

– Selv om overgangsavtalen blir ratifisert, er det fortsatt usikkerhet om framtida. Hvorfor er dette viktig for Norge? spurte en annen av foredragsholderne, Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han besvarte spørsmålet med at EU står for 43 prosent av handel med Storbritannia. Norge er britenes 12. største handelspartner.

21,1 prosent av norsk eksport går til Storbritannia, det største enkeltmarkedet for Norge.

– Så hvordan vil Storbritannia prioritere frihandelsforhandlinger med Norge sammenliknet med de virkelig store handelspartnerne? fikk ambassadøren spørsmål om.

– Australia, New Zealand og USA er land som har signalisert ønske om handelsavtaler. Norge har handel som er større enn befolkningen skulle tilsi. Ett spørsmål er om vi skal forhandle direkte eller via EFTA. Men Norge vil komme høyt på prioriteringslista, forsikret Wood.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyene i horisonten:

DÅRLIGE TIDER: Med unntak av USA har aksjemarkedene falt sterkt så langt i år, påpeker visesentralbanksjef Jon Nicolaisen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
DÅRLIGE TIDER: Med unntak av USA har aksjemarkedene falt sterkt så langt i år, påpeker visesentralbanksjef Jon Nicolaisen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Som liten, åpen økonomi er vi særlig utsatt for det globale handelsmønsteret. Små land kan spesialisere seg og selge ute, i stedet for å produsere alt selv. Det betyr også en risiko store økonomier ikke har, hvis det skjer noe på våre viktige markeder, framholdt Norges Banks visesentralbanksjef Jon Nicolaisen.

Han føyde ett tema til på lista over urovekkende saker for norsk økonomi:

·Handelskonflikter

·Politiske spenninger

·Brexit

·Italia

Hvorfor Italia? Landet trosser nå som kjent reglene i EUs pengeunion, som setter grenser for hvor stort underskudd medlemslandene kan ha på statsbudsjettet og hvor stor gjeld de kan ha.

Den italienske regjeringen insisterer på å bruke mer penger på statsbudsjettet for å fremme velferd og økonomisk framgang. Kombinert med at de har dobbelt så høy statsgjeld som tillatt, 130 prosent av brutto nasjonalprodukt, truer EU-kommisjonen i disse dager Italia med bot dersom de ikke strammer inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias økonomi er uansett så stor at hvis det blir krise der, vil det ramme euroområdet hardt og dermed skape rystelser i internasjonal økonomi.

– Sammenbrudd i Brexit-forhandlingene og handelskrig USA-Kina er absolutt skremmende. Selv om de direkte konsekvensene for Norge ikke har vist seg så langt, er det absolutt grunn til uro, konkluderer Arne Melchior.