Norsk forsker: – Jeg har aldri hørt nordkoreanere snakke på den måten før

Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea.
Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske Nord-Korea-eksperten Stein Tønnesson mener at det nordkoreanske regimet har endret seg siden Donald Trump og Kim Jong-un møttes i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste er at det er skjedd en sterk tilnærming mellom Nord- og Sør-Korea, med fjerning av miner og forsvarsverker rundt den demilitariserte sonen. I tillegg er det et sørkoreansk ønske om å avskaffe noen av de internasjonale sanksjonene mot Nord-Korea. sier Tønnesson, som er historiker og Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), til ABC Nyheter.

I april møttes Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, og Sør-Koreas president, Moon Jae-in, i den demilitariserte sonen mellom landene. Under to måneder senere møtte Kim Donald Trump i Singapore.

Det er snart ett år siden Nord-Korea gjennomførte sin hittil siste bekreftede rakettest.

Det nordkoreanske regimet har endret seg. Jeg opplevde selv dette for et par uker siden på en konferanse i Beijing, der en nordkoreansk representant holdt en tale i et helt normalt og menneskelig språk, med sterk vekt på sitt håp om fred. Flere av oss som hørte på ble tårevåte. Jeg har aldri hørt nordkoreanere snakke på den måten før, forteller Tønnesson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Nord-Koreas-leder, Kim Jong-un, følger oppskytningen av et ballistisk langdistansemissil. Foto: Kcna / Reuters
Nord-Koreas-leder, Kim Jong-un, følger oppskytningen av et ballistisk langdistansemissil. Foto: Kcna / Reuters

– Ingen konkret avtale

PRIO-forskeren ser ikke rosenrødt på alt likevel. Han mener at Sør-Korea kan ha gått for langt i sin imøtekommenhet overfor Nord-Korea.

Det er fare for at verken Trump-administrasjonen eller Sør-Koreas hjemlige opinion vil godta Moon Jae-ins hastverk, og det kan få tilnærmingen til å falle på gulvet, som så mange ganger før. Moon Jae-ins forsoningspolitikk står og faller på hans evne til koordinering med Donald Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om forholdet mellom Nord-Korea og USA

  • Millioner av mennesker ble drept i Koreakrigen fra 1950 og 1953. Krigen endte med en våpenhvile, men det er aldri undertegnet noen fredstraktat. 28.000 amerikanske soldater står fortsatt i Sør-Korea.
  • I 1968 tok nordkoreanske marinefartøy det amerikanske spionskipet USS Pueblo. En matros ble drept og de 82 øvrige ble sittende i fangenskap og mishandlet i elleve måneder før de ble løslatt da USA innrømmet at skipet var inne i nordkoreansk farvann.
  • Sommeren 1976 ble to amerikanske soldater drept med øks av nordkoreanske soldater i forbindelse med en krangel om et tre i den demobiliserte sonen.
  • I juni 1994 kom tidligere president Jimmy Carter til den demobiliserte sonen der han hadde to lengre møter med Kim Il-sung om Nord-Koreas atomprogram. Et mulig toppmøte med Sør-Korea ble ikke noe av da Kim døde kort etter og sønnen Kim Jong-il, faren til landets nåværende leder, overtok.
  • I oktober 1994 undertegnet USA og Nord-Korea en avtale om atomnedrustning i nord etter måneder med uro som følge av Nord-Koreas trussel om å trekke seg fra Ikkespredningsavtalen. Avtalen kollapset i 2002.
  • Kim Jong-ils høyre hånd, general Jo Myong-rok, reiste i oktober 2000 til USA der han møtte president Bill Clinton og overleverte ham et brev fra Kim. Reisen var et forsøk på å forbedre forholdet etter toppmøtet.
  • Noen uker etter Jos reise besøkte USAs utenriksminister Madeleine Albright Pyongyang for å forsøke å planlegge et Clinton-besøk. Men den forsonlig stemningen endret seg raskt til det verre da George W. Bush ble president i januar 2001.
  • USA kom tilbake til forhandlingsbordet i 2003 i regi av sekslandssamtalene som også inkluderte Kina, Russland, Sør-Korea og Japan. I løpet av seks år med samtaler bygde Nord-Korea ned noe av sin atomkapasitet, men samtalene brøt sammen i 2009.
  • Etter å ha overtatt for sin far i 2011 innledet Kim Jong-un en uvanlig omfattende serie med våpentester som ledd i arbeidet med å bygge atomvåpen som kunne nå USA. Trump og Kim utvekslet en serie truende fornærmelser.
  • Kim endret taktikk i 2018 og markerte det med å sende en delegasjon til vinter-OL i Sør-Korea og avholde et toppmøte med Sør-Koreas president Moon Jae-in. Kim tilbød seg å ruste ned om han fikk en garanti for sitt regimes sikkerhet fra USA. Deretter godtok Trump å møte ham.
  • 12. juni møttes Kim og Trump på øya Sentosa i Singapore. Det er det første møtet mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.

(Kilde: NTB)

Siden møtet mellom Kim og Trump i juni, hvor de kom fram til en vag enighet om atomvåpennedrustning har USAs utenriksminister, Mike Pompeo, hatt flere diplomatiske samtaler med Nord-Korea.

– Pompeo har hatt viktige samtaler i Pyongyang, men så vidt jeg forstår er det ikke kommet til noen konkret avtale, påpeker Tønnesson.

I oktober sa Trump at planleggingen av et nytt møte mellom han og Kim Jong-un var i gang. Videre sa presidenten at det måtte avvikles etter mellomvalget i USA, som fant sted i starten av november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det store spørsmålet er hva som kommer ut av Trump og Kim Jong-uns neste møte og om det finner sted, sier Nord-Korea-eksperten.

Trump: – Rakettene har stoppet

Under en pressekonferanse sist uke fikk Trump spørsmål om utviklingen på Koreahalvøya.

Vi har ikke hastverk. Sanksjonene opprettholdes. Missiltestene har stoppet. Rakettene har stoppet. Gislene er hjemme, sa Trump, ifølge The New York Times.

Tønnesson mener at Donald Trump ikke kan utrope et møte til en stor suksess på ny, uten å oppnå noen konkrete innrømmelser.

(Se video: Trump og Kim undertegner erklæring)

– Det neste møtet må komme på et tidspunkt da det ligger en avtaletekst på bordet, understreker Tønnesson.

Han legger til at man da kan håpe på et opplegg for innsyn i Nord-Koreas atomanlegg, et langsiktig moratorium mot prøvesprengninger og rakettester, samt en presis plan for gradvis, verifiserbar nedbygging av Nord-Koreas atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil kun lykkes hvis politikken forenes med Trumps ønske

Tønnesson mener hvert trinn i en eventuell nedrustningsplan bør gi uttelling for Nord-Korea.

– I form av fortsatt stans i amerikanske militærøvelser i Sør-Korea, reduksjon i de amerikanske styrkene der, etappevis avskaffelse av økonomiske sanksjoner, og godt definerte skritt frem mot en fredsavtale mellom USA og Nord-Korea, sier han.

PRIO-forskeren poengterer at Moon Jae-ins forsoningspolitikk er selve drivkraften i prosessen.

– Denne vil kun lykkes hvis den forenes med Trumps ønske om å vinne en stor diplomatisk seier i Øst-Asia, og samtidig redusere USAs militære og økonomiske forpliktelser der.

Hevder å ha testet nytt våpen

Fredag meldte Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA at landet har utført en «vellykket test» av et nytt «høyteknologisk våpen».

KCNA spesifiserer ikke i sin melding hva slags våpen det er snakk om, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets leder Kim Jong-un skal ifølge meldingen ha inspisert våpenet og var tilskuer da våpenet ble testet fredag.

(Se video: Nord-Korea hevder å ha testet et «høyteknologisk våpen»)

Det amerikanske forsvarsdepartementet sier i en uttalelse at de fortsatt er «trygge» på det som ble vedtatt på toppmøtet med Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore i juni, hvor de kom fram til en vag enighet om atomvåpennedrustning.