– Charles vil bli en god konge for sitt land

SE VIDEO: Førstemann i rekkefølgen til den britiske tronen, prins Charles, fyller 70 år. i videoen over er noen av de mest ikoniske øyeblikkene med Prinsen av Wales.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Prinsen av Wales feirer sin 70-årsdag, gjør han det med sitt livs kjærlighet Camilla ved sin side. Ikke alle setter like stor pris på det, forteller kongehusekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. februar 1952 kom 25 år gamle prinsesse Elizabeth tilbake til den kongelige jakthytten i Kenya hvor hun var på reise med ektemannen, prins Philip. Der fikk hun overlevert den knusende beskjeden om at hennes far, kong Georg VI, var sovnet inn hjemme i England etter flere års kreftsykdom.

Over natten gikk den unge Elizabeth fra prinsesse til dronning for hele det britiske samveldet. I dag er hun den regenten som har sittet lengst på tronen. Prins Charles, som selv ble kronprins i en alder av fire år, har hatt en annen tilnærming til regentrollen enn sin mor. I en alder der de fleste begynner å forberede seg på pensjonisttilværelsen, venter Charles fremdeles på å bli konge.

– Charles har som tronarving forberedt seg til denne rollen helt siden tenårene – og jeg tror han, når den tid kommer, vil bli en god konge for sitt land, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ensom barndom

Prins Charles kom til verden 14. november 1948 som eldste sønn til fremtidige dronning Elizabeth II av Storbritannia og prins Philip. Mens moren hadde hatt ti år med forholdsvis bekymringsfrie barndomsår inntil faren overtok tronen i 1936, skulle Charles føle på et enormt forventningspress fra tidlig alder.

Prinsesse Elizabeth beundrer sin førstefødte på dette bildet som er tatt på Buckingham Palace lille julaften i 1948. Foto: AP
Prinsesse Elizabeth beundrer sin førstefødte på dette bildet som er tatt på Buckingham Palace lille julaften i 1948. Foto: AP

Den amerikanske historikeren og forfatteren Sally Bedell Smith beskriver Charles som et stille og følsomt barn. Han skal ha sett på utdanningen sin ved den strenge, skotske privatskolen Gordonstown som en fengselsstraff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kunne gå lang tid mellom hver gang han så noe til foreldrene sine, eller tilbrakte kvalitetstid med dem.

– Elizabeth var ofte borte fra Charles i hans barndom, hun tilbrakte så mye tid som hun kunne med sin ektemann Philip som var offiser i den kongelige marine og tjenestegjorde på Malta. Hun feiret sønnens første bursdag. Siden var hun i utlandet, skilt fra Charles med lange intervaller , skriver Bedell Smith i Vanity Fair.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins Philip kjente knapt sin egen sønn i løpet av Charles' to første leveår. Forholdet mellom de to har i alle år vært anstrengt og turbulent - i tiden før giftermålet med Diana i 1981 kommuniserte Charles og Philip utelukkende via brevkorrespondanse, ifølge forfatteren.

Les også: Her kan du bo i prins Charles' hjem i Transylvania

(Saken fortsetter under)

Charles sammen med sin mor, far og søsteren Anne på plene ved Clarence House i London, ett år før Elizabeth overtok tronen. Foto: AP

Polarisert forhold til folket

Som Norges ledende kongehusekspert har Kjell Arne Totland møtt det som kan krype og gå av kongelige, inkludert britenes tronarving.

Kjell Arne Totland er TV2s kongehusekspert. Foto: NTB Scanpix
Kjell Arne Totland er TV2s kongehusekspert. Foto: NTB Scanpix

– Jeg har hatt den glede å møte prins Charles flere ganger – både her hjemme og i Storbritannia. Jeg opplever ham som en vennlig og imøtekommende mann – levende opptatt av og interessert i det som skjer rundt ham, forteller han til ABC Nyheter.

– Hvordan er britenes forhold til Prinsen av Wales?

– Det har i mange år vært ganske polarisert – kanskje spesielt etter prinsesse Dianas brå og brutale bortgang i 1997.

– Jeg synes imidlertid å merke en økende respekt og forståelse for tronfølgeren de siste årene – og særlig etter TV-dokumentarene og bøkene om ham i forbindelse med 70-årsdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Prins Charles lover å tie når han blir konge

«Den perfekte match»

Etter hvert som han ble eldre, ble Charles snart en ettertraktet ungkar. Pressen elsket å skrive om prinsens kjærlighetsliv og koblet ham til flere glamorøse og aristokratiske skjønnheter. Særlig godt dekket ble hans forhold til Camilla Shand, senere Parker Bowles, fra de begynte å date i 1971.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

I 1969 var dronning Elizabeth II på besøk i Norge sammen med familien. Her ser vi kronprins Harald (i midten), prins Philip (t.h.) og prins Charles (t.v.), på vei til Fiva Gård på Åndalsnes for å fiske. Foto: NTB arkiv / Scanpix

I boken «Prince Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life» beskriver Sally Bedell de to som den «perfekte match».

– Charles likte at Camilla var så jordnær, at hun elsket livet på landet og ikke var interessert i mote. De delte også den samme humoren, og hun hørte alltid på hva han hadde å si. Det virket bare naturlig at Charles skulle falle for henne , skriver Bedell Smith.

I 1973 tok forholdet slutt, delvis fordi Charles ble utstasjonert utenlands mens han var i marinen. En annen årsak skal ha vært Camillas «problematiske rykte» grunnet i den seksuelle relasjonen med av-og-på-kjæresten Andrew Parker Bowles. Senere det året giftet hun seg med Andrew, men møtte av og til Charles i det skjulte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presset av faren til å gifte seg

Da han var i begynnelsen av 30-årene, ble det stadig større press på Charles om å gifte seg. Det var forventet at en potensiell brud skulle ha kongelig eller aristokratisk bakgrunn, hun skulle være jomfru og protestant. Alle disse kravene ble møtt av den tretten år yngre lady Diana Spencer.

Prins Charles og Diana Spencer avbildet i februar 1981, da de offentliggjorde sin forlovelse. Foto: AP / NTB scanpix
Prins Charles og Diana Spencer avbildet i februar 1981, da de offentliggjorde sin forlovelse. Foto: AP / NTB scanpix

I februar 1981 kom nyheten om at Charles og Diana Spencer var forlovet, og i juli samme år var det duket for «århundrets bryllup» der de to ga hverandre sitt ja i St. Pauls Cathedral mens nesten én milliard TV-seere fulgte vielsen verden over.

Men i boken sin avslører Bedell at Charles skal ha følt seg presset av sin egen far til å gifte seg med Diana.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pressen spekulerte på et tidspunkt om Charles og Diana hadde tilbrakt to netter sammen før de var forlovet, hvorpå Philip ifølge Bedell sendte et brev til sønnen der han nærmest truet ham til å gifte seg med henne for å berge Dianas ære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han var ikke forelsket i Diana, han var ikke klar ... Han antok at faren herset med ham, så han leste brevet som et mobbebrev, forteller en venn av familien, Pamela Hicks, i boka.

Les også: Louis Arthur Charles blir prinsens navn

– Alt for ulike

Kjell Arne Totland tror selv det var forelskelse mellom prinsen og ungpiken, i alle fall i begynnelsen.

– «Hva enn kjærlighet betyr …», sa jo Charles selv på forlovelsesdagen. Jeg tror han var betatt av Diana og gledet seg ved tanken på å dele livet og starte en familie med henne. Men de to var nok i utgangspunktet alt for ulike både i tankesett og interesser, mener han.

(Saken fortsetter under)

Prins Charles og Diana Spencer giftet seg ved St Paul's Cathedral den 29. juli 1981. Bryllupet ble sett av nesten én milliard TV-seere. Foto: AP

Paret fikk sønnene prins William og prins Harry sammen, men i siste halvdel av 80-tallet var det åpenbart at det var problemer i ekteskapet og i 1992 ble de separert. I forbindelse med en TV-dokumentar i 1994 innrømmet Charles at han og Camilla Parker Bowles hadde gjenopptatt kontakten etter at ekteskapet med Diana var begynt å rakne.

I 1996 var skilsmissen offisiell – ett år før Diana mistet livet i en tragisk bilulykke i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bryllupsvideoen av Charles og Diana restaurert

Før og etter Camilla

Camilla Parker Bowles skilte seg fra sin ektemann i 1995, og ti år senere kunne Charles og Camilla omsider annonsere sin forlovelse. Den 9. april 2005 var det duket for borgerlig vielse mellom de to i Windsor rådhus, etterfulgt av en religiøs velsignelse i St. George’s Chapel i Windsor slott.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Charles selv nøler ikke med å kalle Camilla sin «klippe», og Charles virker utvilsomt langt mer glad og fornøyd i offentligheten med Camilla ved sin side, kommenterer Totland.

(Saken fortsetter under)

Det var blandete følelser blant folk da det ble klart at Charles hadde gjenopptatt forholdet med Camilla. Ikke alle likte tanken på at han kunne komme til å gifte seg med henne. Foto: AP Photo/Martin Cleaver

Hva har ekteskapet med Camilla hatt å si for forholdet mellom prinsen og folket, og for den saks skyld prinsen og pressen?

– Det er ikke til å komme forbi at det er en del briter som fortsatt har problemer med å akseptere Camilla som Charles livsledsager – og at dette fortsatt bidrar til en viss polarisering i opinionen.

– Men jeg tror de aller fleste med hånden på hjertet ser at Charles og Camilla er et godt team som hjelper og utfyller hverandre, sier kongehuseksperten før han fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blant pressefolkene som følger dem på deres reiser rundt om i verden, er de to svært populære – og Camilla oppleves faktisk av mange av dem som den aller mest imøtekommende og elskverdige i kongefamilien.

Les også: Hollywoodstjernen som fikk sitt eget land

Forut sin tid

Mens den norske kongefamilien virker svært sammensveiset og oppriktig glade når de opptrer i hverandres selskap i det offentlige rom, har de britiske kongelige tradisjonelt fremstått noe mer formelle og «stive» i offentligheten enn vi kanskje er vant til her hjemme. Men også der har vi sett en oppmykning de senere årene, og det er ikke bare hos den yngre generasjon.

– Prins Charles og hans Camilla er eksponenter for en mer uformell stil – særlig på sine reiser i utlandet. Det opplevde jeg selv, da de var vårt kongepars gjester i Oslo for noen år siden, forteller Totland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Den britiske kongefamilien kan også kunsten å smile, som her under feiringen av Dronningens 90-årsdag i 2012. Foto: Reuters/NTB Scanpix
Den britiske kongefamilien kan også kunsten å smile, som her under feiringen av Dronningens 90-årsdag i 2012. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Til tross en politisk nøytral rolle har prinsen ytret sin mening om alt fra moderne arkitektur til økologisk landbruk, noe som ikke alltid faller i like god jord. På Oslokonferansen i 2010 ga han klima-toppene en landbrukslekse.

– Mange av sakene Prinsen av Wales har vært opptatt av i årenes løp, og som han har fått kritikk for å uttale seg om, er saker som i dag står øverst på dagsorden over hele verden – som miljøvern, dyrevern og fredning av fortidens arkitektur, fastslår Totland.

– Jeg tror han fortsatt vil vise sin interesse for disse sakene som monark – men i langt mindre grad komme med utspill som kan oppleves som kontroversielle. Til det er prins Charles en alt for klok mann, som vil være sin nye rolle svært bevisst. Eller som han selv uttalte i en ny tv-dokumentar forleden: «Jeg er ikke så dum.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hoffekspert: – Siste storslåtte kongelige bryllup på lenge

– En utålmodig mann

Prinsens 70-årsdag har vært feiret på flere måter allerede, men på selve dagen onsdag 14. november er det duket for mottakelse og middag på Buckingham Palace i London med kongelige gjester fra mange land. På gjestelisten finner vi blant annet vårt eget kongepar og kronprinsparet.

I en dokumentar som er sendt på BBC, forteller prins William og prins Harry om en far som jobber fra tidlig morgen til sen kveld. De håper han skal trappe noe ned og kunne tilbringe mer tid med barnebarna, selv om de stiller seg noe skeptiske til at det faktisk vil skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er en utålmodig mann, som gjerne skulle ha gjort ting i går. Det tror jeg de som jobber sammen med ham merker , sa Charles’ kone, hertuginne Camilla, i det samme intervjuet.

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Prins Charles og Camilla, hertuginnen av Cornwall, besøker Lincoln Memorial under en reise til Washington i 2015. Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais

Kjell Arne Totland er overbevist om at vi en dag vil få se Charles på tronen som konge etter sin mor. Tanken om at tittelen kan bli gitt direkte til hans eldste sønn, prins William, er han rask med å avfeie.

– Å hoppe over en generasjon har aldri vært noen aktuell problemstilling for dronning Elizabeth og hennes familie. For dem er det en selvfølge at Prinsen av Wales skal følge etter sin mor som Storbritannias neste monark.