Havarikommisjonen har sikret elektronisk informasjon fra KNM Helge Ingstad

Havarikommisjonen jobber med å sette sammen forskjellig informasjon om fregattforliset. KNM Helge Ingstad ligger i fjæra i Øygarden. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Havarikommisjonen jobber med å sette sammen forskjellig informasjon om fregattforliset. KNM Helge Ingstad ligger i fjæra i Øygarden. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Havarikommisjonen har fått tak i datalogger og elektronisk informasjon fra den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad. Nå skal materialet analyseres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avdelingsdirektør Dag S. Liseth i Havarikommisjonen vet foreløpig ikke om datamaterialet inneholder lydopptak av hva som ble sagt på broen da fregatten kolliderte med tankskipet Sola.

– Jeg er ikke helt kjent med innholdet ennå. Dette er ting vi sitter og analyserer for å se om det kan bidra til å forstå hendelsesforløpet. Noe av det vi har fått fra skipet er datalogger, sier han til NTB.

Havarikommisjonen har også sikret seg data fra tankskipet Sola. Skipet hadde installert en såkalt Voyage Data Recorder (VDR) som tar opp lyden på broen.

– Den registrerer også data fra radaren og andre instrumenter, sier Liseth.

Lørdag: Forsvaret forbereder seg til å gå om bord i den havarerte fregatten

Foreløpig har ingen vært om bord i fregatten etter havariet, men Forsvaret tror skipet allerede lørdag kan bli godt nok sikret til at dette er mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil trolig ikke gå om bord allerede i dag uansett, men det vil være aktuelt på et senere tidspunkt, sier avdelingsdirektøren.

Foruten informasjonen fra skipene, har Havarikommisjonen intervjuet besetningen i begge båtene og samlet inn mye elektronisk informasjon, deriblant fra sjøtrafikksentralen i Fedje.

– Nå skal vi sette sammen denne informasjonen til en helhet, slik at vi kan begynne å forstå hendelsesforløpet. Foreløpig er det fragmenter som vi setter sammen. Vi sitter på mye info, men vi er ikke i stand til å si noe nøyaktig om hendelsesforløpet, sier Liseth.

Les også: Uvisst om KNM Helge Ingstad kan bli sjøsatt igjen