Krekar ber om reisedokumenter til Italia

Mulla Krekar ber Norge om reisedokumenter til Italia etter at terrorrettssaken i landet ble utsatt på grunn av manglende reisedokumenter, skriver NRK. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Mulla Krekar ber Norge om reisedokumenter til Italia etter at terrorrettssaken i landet ble utsatt på grunn av manglende reisedokumenter, skriver NRK. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar ber om reisedokumenter til Italia etter at en italiensk dommer krevde å ha ham på plass i landet for å kunne fortsette rettssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken som begynte 8. oktober, ble utsatt til desember fordi retten i Bolzano i Nord-Italia ville ha inn Krekar selv for å få hans forklaring. Forrige uke overleverte PST et brev fra dommeren i Bolzano til Krekar. Der har Krekar fått en frist på ti dager på å innhente nødvendige reisedokumenter fra norske myndigheter.

– Han gjør det han har fått beskjed om. Så får vi ta en vurdering når vi ser om han har fått reisedokumenter om hvordan han ellers vil forholde seg, sier Brynjar Meling til NRK.

Aktuelt: Krekar-saken utsatt, italiensk rett vil ha Krekar til stede

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, er fratatt sine reisedokumenter og har derfor ikke anledning til forlate landet.

Han ble pågrepet i Norge i november 2015 i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi under opprullingen av et angivelig terrornettverk i Italia. Han er nå tiltalt for terrorplanlegging og for å ha ledet nettverket Rawti Shax, som skal ha tilknytning til ekstremistgruppa IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Analyse: Krekar-saken kan fortsette i årevis

Norge var nær ved å utlevere ham, da Italia overraskende trakk utleveringsbegjæringen høsten 2016. Han bestrider å ha noe med personer i Italia å gjøre, og ifølge Meling finnes det ingen organisasjon som har planer om terror eller andre ønsker, annet enn å bli et lovlig kurdisk, politisk parti.

Bakgrunn: Melings italienske Krekar-finte

Mer om saken: Krekars «magiske sirkel» utleveres ikke