Irlands statsminister: – Brexit sliter på forholdet til Storbritannia

Irlands statsminister Leo Varadkar er lite fornøyd med muligheten for en «hard grense» mellom Irland og Nord-Irland. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Irlands statsminister Leo Varadkar er lite fornøyd med muligheten for en «hard grense» mellom Irland og Nord-Irland. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: Francisco Seco / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brexit-forhandlingene om irskegrensen står fortsatt i stampe. Irlands statsminister advarer om at båndene til Storbritannia begynner å bli tynnslitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brexit undergraver Langfredagsavtalen og sliter hardt på forholdet mellom Storbritannia og Irland, sa statsminister Leo Varadkar til kanalen RTE lørdag.

Avtalen som ble inngått for 20 år siden, markerte slutten på tre tiår med blodig strid i Nord-Irland. Dagens situasjon med en åpen grense mellom det britiske Nord-Irland og Irland er nedfelt i avtalen.

Les også: Britene satser på brexitavtale innen 21. november

– Alt som trekker partene i Nord-Irland fra hverandre undergraver avtalen, sa Varadkar.

Brexit-forhandlingene har trukket i langdrag og har stått i stampe på flere felt tidligere, men den vanskeligste saken av dem alle har vist seg å være spørsmålet om grensa mellom Irland og Nord-Irland.

London og Brussel har vidt forskjellige syn på hvordan gjeninnføringen av en «hard grense» mellom de to irske områdene skal unngås – i og med at Irland forblir i EU, mens Nord-Irland går ut.

Mange frykter at gjenopprettelsen av grensekontroller kan øke spenningsnivået og blåse liv i tidligere tiders konflikter.

Les også: Nordmenn får bli i Storbritannia også ved «no deal»