Et splittet USA går til valg

Donald Trump under et valgmøte i Columbia torsdag denne uken. Foto: Reuters/Carlos Barria
Donald Trump under et valgmøte i Columbia torsdag denne uken. Foto: Reuters/Carlos Barria
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellomvalget i USA er viktig, og i år har president Trump gjort det til et valg for eller imot å begrense immigrasjonen. Valget er også viktig om noen skulle forsøke å stille presidenten for riksrett, mener vår kommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump vil nekte barn som blir født i USA deres grunnlovfestede rett til å bli amerikanske statsborgere, når deres foreldre er i USA på ulovlig vis. Samtidig vil presidenten sende opptil 15.000 amerikanske soldater til grensen mot Mexico for at de sammen med grensevaktene skal forhindre at flyktninger som er på mars fra Mellom-Amerika skal komme seg inn i USA.

Dette er presidentens opptakt til mellomvalget i USA den 6. november, som Trump vil at i hovedsak skal dreie seg om innvandring til USA. Demokratene hadde håpet at det store tema ved valget skulle bli behovet for utvidet ordning med sykeforsikring for flest mulig, mens republikanerne flest hadde sett for seg at landets forbedrede økonomi ville stå mest sentralt i velgernes oppmerksomhet.

Ikke engang terroren mot den jødiske menigheten «Livets tre» i en synagoge i Pittsburgh med 11 drepte, har fått mellomvalgets hovedsak over til USAs våpenlover og bort fra immigrasjonslovene.

Torsdag kveld holdt Trump en tale fra Det hvite hus, hvor han forsterket sin tøffe holdning mot flyktningene som i dag er på vei til USAs grense, fordi han tror det vil hjelpe ham til et bedre resultat i mellomvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har åpenbart helt bevisst brukt sine hyppige tvitringer sammen med den oppmerksomhet mediene automatisk gir den amerikanske presidenten, og kjørt fram det han ser på som den mest aktuelle trusselen, nemlig karavanen av kvinner, menn og barn som er på vei nordover mot USAs grense mot Mexico.

Karavanen startet i Honduras og omfatter nå kanskje ca. 4-5.000 mennesker som beveger seg i gangfart nordover, med barbente småbarn og skrøpelige drakjerrer lastet med deres mest nødvendige eiendeler. Det kan naturligvis være farlige folk som blander seg inn blant flyktningene, men det er en strevsom tur på mange uker – og de mange amerikanske journalister som følger karavanen – har ikke meldt om «tøffe og farlige folk».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men dette er tøffe og farlige folk, sa Trump i sin tale til det amerikanske folk torsdag kveld.

Det er ennå sannsynligvis flere uker til karavanen når fram til USAs grense, men Trump holder trykket på og sørger for at karavanen framstår som en trussel mot USAs innbyggere, særlig i grenseområdene mot Mexico. Inntrykket forsterkes når presidenten sier at han vil sende inntil 15.000 profesjonelle amerikanske kampsoldater til grensen for å stoppe flyktningene. Til sammenligning, er det i dag ca. 11.000 amerikanske soldater i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre store saken for president Trump foran valget den 6. november, er et sideordnet forhold til immigrasjonsdebatten. Det gjelder at barn som er født i USA automatisk blir amerikanske borgere, selv om foreldrene oppholder seg ulovlig i USA. Denne retten er en del av grunnlovens tillegg nr. 14 til den amerikanske grunnloven. Dette vil Trump ha en slutt på.

Men da han sa han var blitt orientert om at han kunne gjøre denne endringen bare ved å utstede en såkalt «presidentordre», fikk han en verbal smekk over fingrene av lederen i Representantenes hus, Paul Ryan, som sa at han ikke kunne gjøre denne endringen ved et pennestrøk.

Trump mente da at hans juridiske rådgivere hadde sagt det motsatte, nemlig at en «presidentordre var nok». Trump la da til at han kunne la saken gå gjennom begge kamrene i Kongressen, Representantenes hus og Senatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og dermed diskuterer advokater og andre spesialister på den amerikanske grunnloven videre, uten å finne en løsning før valget.

Utfallet av både flyktningekonvoien og fødselsretten til å bli amerikansk statsborger, er for så vidt uvesentlig i denne sammenheng. Det viktigste her er at Trump bringer sakene opp nå – flyktningekaravanen flere uker før den når USAs grense, og saken om fødelselsretten til statsborgerskap – bare noen dager før mellomvalget. Trump vet naturligvis at det han sier nå er beroligende for mange som er bekymret for innvandringen og har sett seg lei på dem som sniker seg inn i landet og gir «ektefødte» amerikanere kamp om jobbene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og slik det politiske systemet er foran et mellomvalg, har det partiet som har presidenten en stor fordel. Foran årets valg har Trump vært nesten den eneste nasjonale politikeren som har vært å se inntil de aller siste dagene, da tidligere president Barack Obama «viste ansikt» for å forsvare sitt ettermæle etter sine åtte år som president.

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Trump har gjort det til en personlig hovedoppgave å fjerne de fleste tiltakene Obama fikk gjennomført, bortsett fra helsereformen som i ettertid er blitt kalt Obamacare, og som i hovedsak er blitt bevart.

Også Obamas visepresident Joe Biden har vist seg på den politiske arena i de siste dagene, mens den tapende presidentkandidat mot Trump, Hillary Clinton, har vært helt fraværende. Men ingen av dem har noen mulighet til hamle opp med presidentens slagkraft i mediene, i tillegg til at Trump i sin fremstilling både er dyktig og rimelig lettvint med å holde seg til fakta, slik at hans faktiske fremstilling er betydelig pyntet på for å tjene presidentens interesser.

Og det er ingen grunn til å underslå at det Trump sier om ulovlig innvandring klinger godt hos store deler av den amerikanske befolkning.

Dette ser vi også i svært mange andre vestlige land, der enkelte politikere har gjort motstand mot ulovlig innvandring til populære kampsaker. Det er blitt et av president Trumps varemerker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Stor analyse: Hvorfor er mellomvalget kritisk for Trump?

Trump er en forkjemper for å begrense immigrasjonen og flere andre populistiske saker. Hvis han ikke har tid til å få gjort noe med sakene før mellomvalget, har han gjort det klart hva han mener om saken. Hvis han får kongressen med seg, vil han som president ha alle muligheter til å gjøre noe med saken i tiden før neste presidentvalg i 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ventes at han i alle fall vil tjene politiske poeng på å presentere disse sakene nå – like før valget. Presidenten er selv ikke på valg, for dette er et valg som kommer midtveis mellom presidentvalget i 2016 og det neste presidentvalget i 2020. Derfor kalles dette valget i USA for «Midtterm election», - på norsk mellomvalget.

Dette valget er også viktig, fordi det vil avgjøre hvilket av de to store partiene i amerikansk politikk, demokratene og republikanerne, som skal få kontrollere Kongressens to kamre, Representantenes hus og Senatet.

Valget vil dermed ha stor innvirkning på hva presidenten kan få gjort eller ikke gjort de neste par årene. I sin ytterste konsekvens, vil sammensetningen av Kongressens to kamre ha avgjørende betydning for om det vil bli reist riksrettssak mot Trump etter spesialetterforsker Robert Muellers sluttrapport om et mulig samarbeid mellom Trump, hans nærmeste medarbeidere og russiske agenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom problemstillingen blir reist, er det Representantenes hus som må beslutte dette ved ordinært flertall, mens det i neste omgang er Senatet som med 2/3’s flertall må bestemme om presidenten skal bli dømt til å trekke seg. Dette er en av grunnene til at mellomvalget i år er spesielt spennende, sammen med hva spesialetterforsker Mueller er kommet fram til – og sannsynligvis vil presentere noen tid etter mellomvalget.

Og hvordan det ser ut til å gå i mellomvalget? Det er helt umulig å vite hvordan Trumps politiske innspurt om immigrasjon vil påvirke utfallet, men de fleste analytikerne synes å mene at Trump og hans parti vil beholde flertallet i Senatet, men at demokratene vil overta flertallet i Representantenes hus.

VIDEO: Tjomsland forklarer: Mye står på spill for Trump i november

Les også: Amerikanere flest gir Trump dårlig karakter